NAJSTARIJI MUŽJAK GORILE NA SVETU UGINUO U 61. GODINI: Ozi je živeo u Atlanti i ostavio dosta potomaka ove kritično ugrožene vrste
Foto: EPA / Erik S. Lesser

tužno

NAJSTARIJI MUŽJAK GORILE NA SVETU UGINUO U 61. GODINI: Ozi je živeo u Atlanti i ostavio dosta potomaka ove kritično ugrožene vrste

Planeta -

Ozi, najstariji mužjak gorile na svetu, umro je u 61. godini, a uzrok smrti je još nepoznat.

Zoološki vrt u Atlanti, gde je Ozi živeo, rekao je da ga je njegov tim za negu pronašao mrtvog u utorak nakon što mu je prošle nedelje opao apetit.

Ozi je bio najstarija gorila u zoološkom vrtu i treća najstarija gorila na svetu, posle dve ženke gorile - Helen, koja je ranije ove godine napunila 64 godine u zoološkom vrtu u Luisvilu, i berlinskog Fatua, čiji je 65. rođendan u aprilu.

Ozi, gorila, najstariji mužjak gorile
foto: EPA / Erik S. Lesser

Ozi je bio zapadna nizinska gorila, koja je kritično ugrožena, saopštio je zoološki vrt u Atlanti.

Gorile se smatraju starijima u dobi od oko 40 godina, prema zoološkom vrtu, koji kaže da je Ozijeva dugovečnost „rezultat prave brige brige, stručnosti i značajnih inovacija tima za negu gorila Zoološkog vrta, koji je postao poznat po brizi o gorilama "penzionerima".

Tokom nege i tretmana prošle nedelje, Ozi je počeo da pokazuje neke simptome uključujući oticanje lica, slabost i nemogućnost da jede ili pije. Zoološki vrt Univerziteta Džordžija i služba za patologiju egzotičnih životinja na Fakultetu veterinarske medicine obaviće obdukciju kako bi se utvrdio uzrok smrti.

Ozi, gorila, najstariji mužjak gorile
foto: EPA / Erik S. Lesser

Ozi je došao u zoološki vrt u Atlanti 1980-ih i pre nego što je umro, bio je jedini preživeli član originalne generacije gorila doveden u Ford Afričku kišnu šumu zoološkog vrta 1988.

Iza njega su ostala deca, Kuči, Kekla, Stadi i Čarli, unuka Lulu i praunuci Endi i Flojd, koji svi žive u Zoološkom vrtu u Atlanti. Takođe ima nekoliko rođaka koji žive u drugim zoološkim vrtovima u SAD i Kanadi.

Prema Međunarodnoj uniji za očuvanje prirode, krivolov, ilegalni lov za trgovinu mesom divljači, gubitak staništa i bolesti u nastajanju smanjili su populaciju zapadnih nizijskih gorila za 60 odsto u periodu od 25 godina. U nekim područjima populacija je opala za čak 90 odsto, kaže iz zoo vrtra.

Gubitak Ozija je "razarajući", rekao je Rejmond B. King, predsednik i izvršni direktor Zoo Atlanta.

„Ozijev životni doprinos je neizbrisiv, u generacijama jedinki koje je ostavio za sobom u populaciji gorila i u svetu znanja o brizi o njegovoj vrsti. Naše misli su sa njegovim timom za brigu, koji je izgubio deo svojih života i deo njihovih srca“, navodi se u saopštenju.

Kurir.rs / CBS News, Foto: EPA / Erik S. Lesser

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja