PRAVNA BITKA Sud blokirao pravilo američke države Južna Dakota koje sprečava abortus lekovima
Foto: SCOTT OLSON / Getty images / Profimedia

guvernerka tražila zabranu mere

PRAVNA BITKA Sud blokirao pravilo američke države Južna Dakota koje sprečava abortus lekovima

Planeta -

Savezni sudija u Južnoj Dakoti privremeno je u sredu blokirao novo pravilo državnog odeljenja za zdravstvo koje otežava pristup abortusu uz pomoć lekova.

Američka federacija neprofitne organizacije Planned Parenthood, koja je posvećena seksualnoj zdravstvenoj zaštiti, tražila je zabranu mere Južne Dakote koju je prošlog septembra izdala republikanska guvernerka Kristi Noem.

Izvršna naredba Kristi Noem nalaže da oba leka koji se koriste za pobačaj daje zdravstveni radnik, dok bi ranije obično žena dobila prvi lijek u uredu pružatelja usluga, a drugi bi ponijela sa sobom i upotrijebila ga 24 do 72 sata kasnije.

Sudija Karen Skrier napisala je u svojoj presudi da je Planned Parenthood pokazao da je Južna Dakota stvorila "znatnu prepreku" na putu žena koje traže pobačaje uz pomoć lekova.

Budući da je ured Planned Parenthood u Siuks Falsu jedini koji pruža abortuse u državi, i budući da mnoge žene putuju na velike udaljenosti da bi došle do njegove kancelarije, prisiljavanje na ponovne posete moglo bi da predstavlja nepotrebno opterećenje za mnoge žene, napisala je sudija u svojoj zabrani.

Pravna bitka oko pobačaja u Sjedinjenim Državama poslednjih meseci postaje sve napetija. U decembru Vrhovni sud je sa konzervativnom većinom od 6-3, saslušao argumente u nastojanju savezne države Misisipi da ponovo oživi zabranu abortusa.

Konzervativne sudije su tada naznačili da su otvoreni za uklanjanje ili potpuno poništavanje slučaja iz 1973. godine ''Roe protiv Wadea'', koji je utvrdio pravo žene na prekid trudnoće pre nego što fetus oživi. Odluka bi trebala biti doneta do kraja juna.

U decembru je savezna vlada trajno ublažila neka ograničenja na lekove koji se koriste za pobačaje do 10 nedelja trudnoće, dopuštajući slanje leka poštom umesto da se zahteva lično izdavanje.

Međutim, 19 država ima zakone koji zabranjuju konsultacije na daljinu ili slanje tableta za pobačaj.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track