02:41

Darko Trifunović i Miroslav Bjegović u Usijanju o krizi u Ukrajini

Usijanje

SUKOB IZMEĐU AMERIKE I RUSIJE DESIĆE SE NA NEINTEGRISANIM TERITORIJAMA Jedna od njih je Srbija! Stručnjaci o bezbednosnim rizicima

Planeta -

Rusija je grupisala desetine hiljada vojnika na granicu sa Ukrajinom traživši garancije od Zapada da se SAD i NATO neće dodatno širiti na istok i postavljati raketne sisteme na ukrajinskoj teritoriji.

S druge strane SAD i njihovi saveznici upozorili su ruskog predsednika da će Rusija biti "snažno i brzo ekonomski sankcionisana ako napadne Ukrajinu".

Da li su ove sile na korak od rata? Kome je u interesu da počne sukob u Ukrajini, a ko će da strada? U slučaju početka sukoba kakve su šanse i opasnosti da se Zapad aktivno uključi u rat na ukrajinskoj strani? Gde je u svemu tome pozicija Srbije?

Usijanje
foto: Kurir Televizija

O ovoj temi su u večerašnjem Usijanju govorili prof. Miroslav Bjegović, sa Fakulteta za studije bezbednosti i Darko Trifunović, Institut za nacionalnu i međunarodnu bezbednost.

- Jako je teško prognozirati o bilo čemu. Obe strane, pre svega mislim na rusku i američku, pozivaju na rešenje, a kada sednu za sto ne čuju jedni druge. Rusija ima neke zahteve, a neki su bezbednosni. Što se tiče bezbednosnih tražili su da Ukrajina i Gruzija ne uđu u NATO. Da se NATO ne širi na istok. Rusija je dobila odgovor da SAD ne mogu izaći ruskim zahtevima. Sigurno da je Rusija pokrenula svoje vojne kapacitete. Angažovala je već pre 120.000, 130.000 vojnika. Amerika poziva na diplomatske dijalog, a sa druge strane naoružava Ukrajinu. Što već u jednom delu možemo nazvati oružanom intervencijom, to jest oružanom pomoći - rekao je u Usijanju prof. Miroslav Bjegović.

Usijanje
foto: Kurir Televizija

Darko Trifunović smatra da je ono što je bitno je to da u Evropi postoje tri velike neintegrisane teritorije - Ukrajina, Srbija sa Kosovom i Metohijom i Bosna i Hercegovina. Takođe, Trifunović dodaje i da će Amerika i Rusija da se sukobljavaju upravo na neintegrisanim teritorijama.

Usijanje
foto: Kurir Televizija

- Žao mi je što su stara vremena prošla. Što nemamo ljude kao što su Bžežinski, Bodanski, Fukujama je nestao sa javne scene, Kisindžer, to su ljudi koji su imali pametna rešenja u ktizi Hladnog rata. Ovde bi pametno rešenje bilo da pacifikuje Rusiju i zadovolji Ukrajinu. Vidimo da postoji potpuno odsustvo međunarodnih institucija, paralisan sistem Ujedinjenih nacija, čak nemamo ni međunarodne posmatrače koji bi bili na granici između Rusije i Ukrajine. Cela ova situacija u Ukrajini podseća na Jugoslaviju 60-ih godina, kada je upravo Rusija sa 50 divizija rusko-sovjetskih bilo na našim granicama sem u Rumuniji, Rumunija se protivila. Ta kriza je izbegnuta. Ono što je bitno je to da u Evropi postoje tri velike neintegrisane teritorije - Ukrajina, Srbija sa Kosovom i Metohijom i Bosna i Hercegovina. Amerika i Rusija će se sukobljavati upravo na neintegrisanim teritorijama. Ono što treba nas da interesuje su geopolitička kretanja, i koji faktori mogu da ugroze naše interese - rekao je Darko Trifunović.

Usijanje
foto: Kurir Televizija

Bjegović dodaje da je i Tursa faktor, a da je upravo ona isporučila bespilotne letelice Barjaktar Ukrajini, što je smatra on, "prst u oko Rusiji".

- Turska je isporučila bespilotne letelice Barjaktar, takođe, Ukrajini. Što negde gura prst u oko Rusiji, s obzorom na dobre turske odnose sa Rusijom - rekao je Bjegović, a Trifunović je na to dodao da ne treba zaboraviti ni to da je upravo Putin "spasao život Erdoganu".

Usijanje
foto: Kurir Televizija

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

16:34

Rusija traži da Ukrajna i Gruzija ne budu primljenje u Nato, ali i da Nato smanji aktivnost

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track