PRODUŽENI KOVID I OTEŽANO DISANJE: Studija u Velikoj Britaniji pokazala da ovi pacijenti mogu imati SKRIVENA oštećenja na plućima!
Foto: EPA / Stephanie Lecocq

problem sa protokom kiseonika

PRODUŽENI KOVID I OTEŽANO DISANJE: Studija u Velikoj Britaniji pokazala da ovi pacijenti mogu imati SKRIVENA oštećenja na plućima!

Planeta -

Prema studiji iz Velike Britanije, neke osobe sa produženim kovidom mogu imati skrivena oštećenja na plućima.

Naučnici su koristili novu metodu skeniranja gasom kako bi otkrili abnormalnosti na plućima koje se ne mogu videti rutinskim pregledima. Analizirali su 11 osoba kojima nije bila potrebna bolnička nega kada su se zarazili kovidom-19, ali su nakon završetka bolesti imali dugotrajan problem s nedostatkom daha.

Stručnjaci navode kako ova studija daje neke odgovore na nejasnoće po pitanju produženog kovida - stanja koje traje više nedelja nakon infekcije koronavirusom i koje se ne može objasniti nekim drugim uzrokom ili oboljenjima.

Problem s prenosom kiseonika

Naučnici iz Oksforda, Šefielda, Kardiffa i Mančestera usporedili su snimke skeniranja gasom i druge preglede pluća kod tri grupe ljudi. Među njima je bilo 11 osoba sa produženim kovidom koje su imale problema s otežanim disanjem, 12 koje su primljene u bolnicu nakon zaraze koronavirusom, ali bez simptoma produženog kovida, i 13 zdravih osoba koje su služile kao kontrolna grupa.

Svi učesnici istraživanja udisali su gas ksenon tokom skeniranja magnetnom rezonancom (MRI). Gas se ponaša na vrlo sličan način kao i kiseonik, ali se može vizualno pratiti tokom skeniranja pa su stručnjaci uspeli da "vide" koliko se efikasno kreće iz pluća u krvotok, što je ključni deo prijenosa kiseonika po telu.

Otkrili da je za većinu ljudi sa produženim kovidom prenos gasa bio manje uspešan nego kod kontrolne grupe. Kod onih koji su primljeni u bolnicu zbog kovida su takođe uočene slične abnormalnosti, piše BBC.

"Ovo je vrlo važno istraživanje"

Specijalista za plućne bolesti Emili Frejzer kazala je da je frustrirajuće kada pacijenti dolaze u kliniku, a ona ne može tačno da im objasni zašto imaju problema s disanjem, pogotovo kada RTG i CT ne pokazuju nikakve abnormalnosti.

"Ovo je vrlo važno istraživanje i stvarno se nadam da će nam pružiti neke odgovore", kazala je i dodala da je važno znati da tretmani rehabilitacije i vežbe disanja mogu biti od velike pomoći tokom produženog kovida.

Treba napomenuti da se radi o maloj, pilot-studiji koja nije prošla recenziju nezavisnih stručnjaka i da je u toku detaljnije istraživanje koje bi trebalo da potvrdi ove rezultate.

Kurir.rs / Index.hr, BBC, Foto: EPA / Stephanie Lecocq

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track