OD SUTRA VAŽE NOVA PRAVILA U EU ZA PUTOVANJA, KOVID-POTVRDE: Ovo su najvažnije promene
Foto: Shutterstock

pandemija i putovanja

OD SUTRA VAŽE NOVA PRAVILA U EU ZA PUTOVANJA, KOVID-POTVRDE: Ovo su najvažnije promene

Planeta -

Savet Evrope pre nedelju dana je doneo preporuku o koordinisanom pristupu za olakšavanje sigurnog slobodnog kretanja tokom pandemije kovida.

Preporuka uzima u obzir znatno povećanje stope vakcinacije i brzo uvođenje kovid-potvrda i zamenjuje prethodno važeću preporuku.

Preporuka će stupiti na snagu 1. februara, istog dana kao i akt o izmeni uredbe o kovid-potvrdama, kojim se predviđa da sertifikat "važi" 270 dana (u slučaju primanja bustera, neograničeno), prenosi Indeks.

U skladu s novom preporukom mere povezane s bolešću kovid-19 trebalo bi da se primenjuju uzimajući u obzir status osobe, a ne stanje na regionalnom nivou, uz izuzetak oblasti sa vrlo visokim nivoom cirkulisanja virusa.

To znači da bi ključna odrednica trebalo da bude da li je putnik vakcinisan, testiran ili je preležao bolest, što je vidljivo iz digitalne potvrde EU.

Pristupom zasnovanim na pojedincima, znatno će se pojednostaviti primena pravila i osigurati dodatna jasnoća za putnike, objavio je Savet i dodao da putnici sa važećom digitalnom potvrdom EU ne bi trebalo da podležu dodatnim ograničenjima slobodnog kretanja.

Važeća digitalna potvrda EU o kovidu obuhvata:

- potvrdu o vakcinaciji za cepivo odobreno na evropskom nivou, ako je od primanja primarne serije prošlo najmanje 14, ali ne više od 270 dana, odnosno ako je osoba primila dodatnu dozu vakcine.

Države članice mogle bi da prihvate i potvrde o vakcinaciji vakcinama koja su odobrila nacionalna tela ili Svetska zdravstvena organizacija

- negativan rezultat PCR testa ne starijeg od 72 sata pre putovanja ili negativan rezultat brzog antigenskog testa ne stariji od 24 sata pre putovanja

- potvrdu o preležanoj bolesti iz koje je vidljivo da od datuma prvog pozitivnog rezultata testa nije prošlo više od 180 dana.

- Od osoba koje ne poseduju digitalnu potvrdu EU-a o kovidu moglo bi se zahtevati da se pre dolaska ili najkasnije 24 sata nakon dolaska podvrgnu testiranju. Iz tog zahteva bi trebalo izuzeti putnike koji putuju iz nužde, prekogranične radnike i decu mlađu od 12 godina.

Karta regija EU

Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) trebao bi da nastavi sa objavljivanjem karte regija država članica u kojoj se upotrebom boja semafora (zelena, narandžasta, crvena, tamnocrvena) označava potencijalni stepen rizika od zaraze. Karta bi trebalo da se temelji na 14-dnevnoj stopi prijavljenih slučajeva, stopi vakcinacije i stopi testiranja.

Na osnovu te karte, države članice trebalo bi da primenjuju mere u pogledu putovanja u tamnocrvena područja, na kojima je cirkulacija virusa vrlo visoka, kao i putovanja iz tih područja.

Naročito bi trebalo da odvraćaju od putovanja u te oblasti osobe koje tamo ne idu iz preke potrebe, kao i da zahtevaju da se putnici iz tih područja koji nemaju potvrdu o vakcinaciji ili preležanom virusu, da se pre polaska testiraju a po dolasku budu u karantinu.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track