PREOKRET U RATU Kako je Etiopija preko noći uz pomoć dronova porazila provinciju Tigraj, ali uz masovno stradanje civila!
Foto: EPA/ALEX PLAVEVSKI

istraživanje bbc

PREOKRET U RATU Kako je Etiopija preko noći uz pomoć dronova porazila provinciju Tigraj, ali uz masovno stradanje civila!

Planeta -

Britanski BBC napravio je detaljnu analizu o tome kako je Etiopija zahvaljujući dronovima porekorenula ratnu sreću u sukobu sa provincijom Tigraj i ostvarila stratešku prednost u sukobu sa tamošnjim pobunjenicima, ikao je do skoro pretio vojsci totalni slom, jer su se ustanici nalizili nekoliko desetina kilometara od prestonice Adi Abebe.

Upravo naoružani dronovi, su bili ti koji su smrvili ratni elan boraca Tigraj, ali i izazvali stradanje velikog broja civila. S druge strane vlasti u Adis Abebi smatraju da u tome ne vide ništa sporno, jer smatraju da mogu da koriste oružje koje im je potrebno.

BBC tako donosi i listu napadnutih ciljeva u periodu od 16 decembra 2021. do 8. januara 2022. godine, Najgori period prema pisanju BBC dogodio se 16. decembra prošle godine kada je u napadu dronova na pijaci u Almati u jžnom Tigraju poginulo 28 civila, koje je napao borbeni dron "Blue Arrov 7".

Etiopija u velikoj meri koristi i kineske bespilotne letelice tipa "Ving Long" koje su stacionirane u vojnoj bazu Harar Meda.

Takođe SIPRI navode da su ove dronove dostavili UAE. U prilog tome BBC navodi da su iz te zalivske države prema Adis Abebi obavljeno 119 kargo letova u periodu od poslednjih par meseci sa vojnih aerodroma u UAE do vazdušne baze Harar Meda, koja se nalazi jugositočno od Adis Abebe i Bolea. Međutim, BBC nije siguran šta su kargoletovi sadržali, pa se nagađa da su u pitanju bile rasklopljene brespilotne letelice.

Šta kaže Etiopija?

Portparol etiopske vlade Legese Tulu nije želeo da ulazi u detalje o gore navedenim incidentima.

On je za BBC rekao: „Neću reći gde, ali vlada ih je koristila dronove u različitim vremenima i na različitim mestima. Takođe je insistirao da nisu korišćeni protiv civila.

Ne znamo sa sigurnošću kada su ovi dronovi isporučeni.

Bi-Bi-Si je kontaktirao vlade zabrinute zbog izveštaja da su naoružani dronovi iz njihovih zemalja korišćeni u Etiopiji - ali one nisu odgovorile.

Obratili su se i turskoj odbrambenoj kompaniji koja proizvodi dron Bairaktar, ali nismo dobili odgovor.

Trenutno ne postoji embargo na oružje za Etiopiju, a izvoz naoružanih dronova je siva zona u smislu međunarodnih propisa i sporazuma.

Ali čini se da je njihova upotreba u zonama sukoba širom sveta u porastu.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja