BAJDEN DAO ZELENO SVETLO: Kreće raspoređivanje američke vojske u Evropi! Počinje razmeštanje snaga u Poljskoj i Rumuniji!
Foto: Shutterstock, EPA / Oliver Contreras / Pool

Kriza na istoku Evrope

BAJDEN DAO ZELENO SVETLO: Kreće raspoređivanje američke vojske u Evropi! Počinje razmeštanje snaga u Poljskoj i Rumuniji!

Planeta -

Predsednik Džo Bajden zvanično je odobrio dodatno raspoređivanje američke vojske u istočnoj Evropi, a očekuje se da će Pentagon u sredu ujutru po američkom vremenu objaviti da će se trupe rasporediti "u narednim danima", rekli su američki zvaničnici za Si-En-En.

Raspoređivanje je dokaz podrške saveznicima u NATO-u koji se osećaju ugroženi ruskim vojnim potezima u blizini Ukrajine, rekli su zvaničnici.

Očekuje se da će Pentagon objaviti da će hiljade dodatnih američkih vojnika biti raspoređeno na isturenim lokacijama u Evropi.

Raspoređivanje će uključivati otprilike 2.000 američkih vojnika u Poljskoj i još nekoliko hiljada u jugoistočne zemlje NATO-a, uključujući Rumuniju, rekli su izvori.

SAD su stavile 8.500 vojnika u SAD u pojačanu pripravnost u slučaju da se pozovu Snage za reagovanje NATO-a i da su američke snage brzo potrebne. Ali SAD i NATO imaju desetine hiljada drugih trupa koje su već u Evropi koje mogu iskoristiti za bilo kakvo dodatno raspoređivanje u istočnoevropske saveznike; neke od trupa koje će uskoro biti raspoređene već su stacionirane u Evropi, rekli su izvori, dok će druge doći iz onih u SAD koje su već u pojačanoj pripravnosti.

Trupe će delovati na bilateralnoj osnovi sa svojim zemljama domaćinima, pošto NATO još nije aktivirao multinacionalne snage za brzi odgovor.

Si-En-En je prošle nedelje izvestio da su SAD i nekolicina saveznika razgovarali o razmeštanju još hiljada vojnika u istočnoevropskim zemljama NATO-a pre bilo kakve potencijalne ruske invazije na Ukrajinu kao pokazivanje podrške Ukrajni, koja je suočena sa agresijom Moskve.

Bajden je prošlog petka takođe rekao da će premestiti snage „u bliskoj budućnosti“, pošto Rusija nastavlja da jača snage u blizini Ukrajine, izazivajući strah od obnove invazije čak i kada se diplomatski napori za deeskalaciju tenzija nastavljaju.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track