PILOT MAJOR FILIPOV RAZNEO SEBE I DŽIHADISTE U SIRIJI: Zbog hrabrog čina proglašen HEROJEM RUSIJE! Predaja nije bila opcija VIDEO
Foto: Printscreen/Instagram

četiri godine od pogibije

PILOT MAJOR FILIPOV RAZNEO SEBE I DŽIHADISTE U SIRIJI: Zbog hrabrog čina proglašen HEROJEM RUSIJE! Predaja nije bila opcija VIDEO

Planeta -

Trećeg februara 2018. godine major Roman Filipov poleteo je sa svojim jurišnikom SU-25 na borbeni zadatak u sirijskoj provinciji Ildip, kako bi snagama na zemlji pružio vatrenu podršku i raketirao nevođenim raketnim zrnima ciljeve džihadista.

U toku napada, jedan od džihadista lansirao je sa ramena PVO raketu tipa igla, koja je pogodila Filipov SU-25. Filipovu nije ostalo ništa drugo osim da se katapultira.

Filipov se katapultirao nedaleko od sela Tel Debes u provinciji Ildib.

Međutim, prava opasnost po njega čekala ga je na zemlji, pošto su džihadisti iz grupe Tahrir el-Šam krenuli da ga uhvate. Pošto se prizmeljio major Roman Filipov, krenuo je u borbu sa džihadistima, koji su pokušali da ga uhvate živog.

Usledila je neravnopravna borba, koju su pripadnici ove militantne grupe snimili mobilnim telefonima dok su se borili protiv Filipova.

Tokom okršaja Filpov je ostao bez municije, ali je sačekao da mu se približi veća grupa džihadista. Na minimalnoj udaljenosti od njega aktivirao je ručnu bombu i razneo se. Major Filipov je u smrt poveo i veću grupu džihadista.

Da su se živog dočepali ruskog pilota čiji su avion u subotu oborili, njegova sudbina bila bi mnogo tragičnija nego što jeste.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naveo je u saopštenju pošto je potvrđena herojska smrt majora Filipova da ga je posthumno nominovao za heroja Rusije i da je pilot dao sve od sebe da zadrži avion u vazduhu dok god je to mogao.

Za junaštvo, hrabrost i hrabrost iskazanu u vršenju vojne dužnosti Ukazom predsednika Ruske Federacije broj 55 od 6. februara 2018. godine, major Roman Filipov je odlikovan zvanjem Heroja Rusije.

Kurir.rs/A.Mlakar

Krvnici veći od Al Kaide

Ko je teroristička grupa Tahrir al Šam

Teroristička grupa Tahrir al Šam, koja je preuzela odgovornost za obaranje ruskog Suhoja 25 na severu Sirije, spada u najgore od najgorih džihadističkih organizacija. Ta teroristička grupa bila je deo Al Kaide, ali se pre godinu dana osamostalila.

Njeno ime u prevodu znači "Organizacija za oslobođenje Levanta" ili "Komitet oslobođenja Levanta". Ime podseća na prvobitno ime Islamske države - Islamska država u Iraku i Levantu, jer je Levant širi pojam nego Sirija, što ukazuje na ratničke ambicije džihadista.

Tahrir al Šam se formirala i izdvojila pre samo godinu dana spajanjem više salafističkih grupacija među kojima i Džabhat Fateh al Šam i Nusra front, donedavno ogranak Al Kaide u Siriji.. Sa osipanjem ID, u poslednjih nekoliko meseci postala je najozbiljnija i najjača teroristička grupa koja teroriše u ratu u Siriji. Džihadisti ove grupe krvoločniji su i brutalniji od pripadnika Islamske države, mada je istina da su najsuroviji džihadisti ID prišli Tahrir al Šamu. Do početka ove godine oni su već imali više od 32.000 boraca.

Njihov vođa zove se Abu Mohamed al Džulani, koji je i objavio osamostaljivanje od Al Kaide i pozvao svoje vojnike da se bore do pobede. Evo njegove izjave za Al Džaziru, koja ga je tretirala kao bilo koju javnu ličnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track