AMERIKA ŠALJE NAJELITNIJE PADOBRANCE NA ISTOK EVROPE: Pripadnici 82. PADOBRANSKE DIVIZIJE se ukrcali i krenuli preko Atlantika!
Foto: Twitter video prtscr / Haley Britzky

ozbiljan znak

AMERIKA ŠALJE NAJELITNIJE PADOBRANCE NA ISTOK EVROPE: Pripadnici 82. PADOBRANSKE DIVIZIJE se ukrcali i krenuli preko Atlantika!

Planeta -

Samo, dan posle, pošto je Pentagon saopštio da će 1.700 padobranaca plus 300 pripadnika pratećeg osoblja 82. padobranske divizije krenuti put Poljske, prvi transportni avioni C-17 krenuli su put istoka Evrope.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci iz baze Fort Breg gde se vide pripadnici ove elitne jedinice koji se ukrcavaju u avione, koji su zatim sa pratećom opremom krenuli na put preko Atlantika, gde se očekuju u petak u ranim jutarnjim časovima.

Gde će ove jedinice biti raspoređene u Poljskoj za sad nije poznato, ali je evidentno da SAD uprkos manevrima ruske i beloruske vojske u Belorusiji pod nazivom "Zajednička snaga 2022" ne odustaju od raspoređivanja u cilju odgovora na, kako kažu, ruske pripreme za invaziju na Ukrajinu.

Podsetimo, američki predsednik Džo Bajden saopštio je da je doneo odluku da iz SAD u Evropu pošalje 2.000 vojnika koji bi bili prethodnica i nezavisno od predviđenih 8.500 koji su označeni kao Snage za brzo reagovanje, ali koji ostaju u pripravnosti i u SAD za sad. Sekretar za odbranu Lojd Ostin aminovao je odluku Bele kuće.

82. padobranska divizija je najelitinija jednica američke vojske i predstavlja jezgro snaga za brzo reagovanje američke vojske, ali i NATO. To je jednica, koja prva kreće u ratni sukob ili intervenciju koju pokrenu SAD.

Učestvovali su u svim operacijama od invazije Grenade, Hondurasa, Paname, Pustinjske oluje, došli su bili u misiju IFOR 1995, ali i deo snaga KFOR-a 1999 kad su dolazili na Kosovo i Metohiju juna 1999. posle povlačenja Vojske Jugoslavije. Ova jednica učestvovala je u vojnoj intervenciji u Avganistanu 2001. i Iraku 2003.

82. padobranska divizija osnovana je 25. avgusta 1917 u Kamp Gorodonu, kao pešadijska formacija u koju su ušli vojnici iz svih saveznih država SAD. Zbog toga ova jednica ima i iznaku AA (All American) ili sveamerička. Oba slova koja su simbol jednice su plava i crvena. Ova jednica se kalila i u Prvom i u Drugom svetskom ratu, učestvovala je u invaziji na Siciliju i prilikom iskrcavanja u Normandiji 6. juna 1944.

Osnovna obuka padobranaca izvodi se u Fort Bregu, ali pripadnici vežbaju širom Amerike od Arizone, do Aljaske, Floride, Paname, Teksasa, Kolorada, Južne Koreje, ali i u savezničkim zemljama širom sveta. Ono što je poznato jeste da jednica tokom godinu dana obuke izvede 10.000 padobranskih skokova, između 100-120 taktičkih padobranskih skokova.

Kurir.rs / A.Mlakar, Foto: Twitter video prtscr / Haley Britzky

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track