ZVALI SU GA PROFESOR I RAZARAČ Evo ko je bio nemilosrdni lider Islamske države FOTO, VIDEO
Foto: Unk / Zuma Press / Profimedia

ROBIJAO SA AL BAGDADIJEM

ZVALI SU GA PROFESOR I RAZARAČ Evo ko je bio nemilosrdni lider Islamske države FOTO, VIDEO

Planeta -

Vođa Islamske države Abu Ibrahim al-Hašimi al-Kuraši, inače poznat kao 'Profesor', koji se razneo tokom američke vojne akcije, imao je komplikovanu prošlost, nekada je služio kao američki doušnik, a Vašington je nedavno njegovu glavu ucenio na 10 miliona dolara.

Al-Kuraši, takođe poznat kao Abdulah Kardaš, dobio je nadimak Profesor ili Razarač zbog svoje reputacije - poznat je kao okrutna, ali popularna ličnost među pripadnicima ISIS-a.

On je zamenio Abu Bakra al-Bagdadija nakon što se al-Bagdadi razneo u samoubilačkom prsluku tokom američke racije 2019. godine. Veruje se da je Al-Kuraši bivši oficir u vojsci Sadama Huseina koji je ranije sklopio savez sa al-Bagdadijem u zatvoru postavši njegov izvršitelj i glavni kreator politike te organozacije, prenosi Dejli mejl.

0658948946, ubistvo, lider, Islamska država
foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

Al-Kurajši je nekada bio poznat američkim zvaničnicima kao kooperativni doušnik, koji je američkim snagama otkrio detalje o Islamskoj državi u Iraku. Uhapšen je 2007. ili 2008. godine i proveo je mesece u američkom logoru u Iraku.

U dokumentima Ministarstva odbrane opisan je kao povremeno kooperativnan doušnik koji je tokom ispitivanja otkrio detalje o grupi koju će nastaviti da vodi.

Prema izjavi Amaka, ISIS-ove novinske agencije, Bagdadi je imenovao Al-Kurašija da vodi svakodnevne operacije grupe u avgustu 2019. godine, čime je postao naslednik nakon što se njegov bivši šef ubio tokom napada američkih snaga u Siriji.

U 2020. godine, SAD su udvostručile nagradu za glavu novog vođe ISIS-a na 10 miliona dolara. Ali al-Kuraši je nastavio da se skriva - nije se pojavljivao u javnosti i retko je objavljivao bilo kakve audio snimke.

Njegov uticaj i svakodnevna uključenost u operacije grupe nisu poznati, a on nema poznatog naslednika.

Al-Kurjši - takođe poznat kao hadži Abdulah al-Afari - rođen je u Tal Afaru, gradu sa većinskim sunitskim stanovništvom u Iraku, 1976. godine.

Posle invazije SAD na Irak 2003. godine i poteza predsednika Buša da raspusti vojsku, našao se u zatvoru optužen da je povezan sa Al-Kaidom.

Lider ISIS, 0658913047, ubistvo
foto: US Department of Defense / Zuma Press / Profimedia
0658914246, Lider ISIS, ubistvo
foto: Abdulaziz KETAZ / UPI / Profimedia

U ćeliji u kampu Buka, al-Kuraši je uspostavio blisku vezu sa Bagdadijem, koji je tada podsticao ekstremistički verski kodeks koji je obezbedio ideološku osnovu za kult smrti koji je postao ISIS. Nakon puštanja na slobodu al-Kuraši je služio kao verski komesar i generalni šerijatski sudija za Al-Kaidu, navodi se u podacima istraživača na S. Rajartnam školi međunarodnih studija u Singapuru.

Al-Kuraši je dobio zadatak da uspostavi institut za obuku sudija i sveštenika u kampusu al-Imam al-Adam koledž u Mosulu, verovatno je zato i dobio nadimak ''Profesor''.

Kada se ISIS pojavio kao otcepljena grupa iz sirijskog ogranka Al-Kaide, postao je Bagdadijev izvršilac. Bio je odgovoran za eliminaciju svakog ko se nije slagao sa njegovim stilom rukovođenja, zbog čega je i dobio svoj drugi nadimak, 'Razarač'.

Postao glavni kreator politike i zakonodavac grupe, poznat po sprovođenju strogih kazni islama i šerijatskog zakona.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track