DELTA U AKCIJI Kako je izvedena operacija likvidacije lidera ISIS Al-Hašimija! Džihadisti termovizijom snimli čitav napad! VIDEO
Foto: Twitter/Cᴀʟɪʙʀᴇ Oʙsᴄᴜʀᴀ

Pustili da im smaknu lidera

DELTA U AKCIJI Kako je izvedena operacija likvidacije lidera ISIS Al-Hašimija! Džihadisti termovizijom snimli čitav napad! VIDEO

Planeta -

Dva udarna tima američke specijalne jednice Delta sa dva helikoptera UH-60 Blek Hok i teški trnsportni CH-47 Činuk koji su pripadali 160. SOAR (vazduhoplovni puk za specijalne operacije) poletela je iz baze na sveroistoku Sirije. Meta je bila kuća nadomak sela Atma u provinici Ildib uz samu granicu sa Turskom, u kojoj se skrivao lider Islamske države Abu Ibrahim al-Hašimimi al-Kurajši, koji je vodio Islamsku državu od smrti njenog utemeljitelja Abu Bakr al-Bagdadija, a čija glava je bila ucenjena na 10 miliona dolara.

helikopter
foto: Twitter/Cᴀʟɪʙʀᴇ Oʙsᴄᴜʀᴀ

Za specijalce Delta operacija je trebala da bude rutinska, međutim, prilikom prizemljenja helikopter UH-60 je imao mehanički kvar. Specijalci su opkolili kuću al-Hašimimija. Iako se tvrdilo da je Delta upala u njegovu kuću, američki general Kenet MkKenzi komandant Centralne komande otkrio je ukratko da specijalci nisu kao u slučaju likvidacije Bin Ladena direktno uleteli u objekat, nego su je opkolili i pozvali ga na predaju. Međutim, al-Hašimimi koji se zabarikadirao sa porodicom na gornjem spratu aktivirao je eksploziv i poginuo.

Na društvenim mrežama pojavio se i termovizijski snimak koji je zabeležio trenutak kada su specijalci u helikopterima leteli ka kući u kojoj je živeo lider ISIS.

Porodica živi štit

Osim njega u eksploziji su stradala je jedna od njegove četiri žene i šestoro od ukupno osmoro dece. Amerikanci veruju da ih je al-Hašimimi koristio kao živi štit.

Zapravo, tvrdnja da je on lično iz automatske puške ubio njih sedmoro, a onda sebe digao u vazduh samoubilačkim prslukom i dalje nije demantovana.

Eksplozija i pucnjava privukle su meštane obližnjeg sela Atma, pa je usledio okršaj. BBC je objavio detalje akcije pozivajući se na lokalne izvore koji navode da su američki specijalci naišli na čvrst otpor kao i da su na njih pucali i iz protivavionskih topova montiranih na vozila. Pucnjava i eksplozije odjekivali su područjem gotovo dva sata.

To potvrđuje i informacija da se deo specijalaca kružno postavio oko kuće ubijenog lidera ISIS-a, jedan od timova specijalaca su prišla njegovom telu, identifikovali ga i potvrdili da je to al-Hašimimi, posle čega je naređena evakuacija.

helikopter
foto: Twitter/Cᴀʟɪʙʀᴇ Oʙsᴄᴜʀᴀ

Amerikanci opet izgubili helikopter

U ovoj akciji Amerikanci su ostali bez helikoptera "blek hok". Kvar na jednoj od letelica je bio takav da je bilo nemoguća opravka na terenu. Iz straha da bi džihadisti mogli da se domognu helikoptera i opreme koje je ostala u njemu naređeno je da dron MQ-9 "Reaper" izvede napad projektilom "helfajer" i uništi helikopter. Na osnovu delova razorene letelice utvrđeno je da pripada 160. SOAR i da je napravljen 2014. godine. Inače, maja 2011. godine u sličnoj akciji lova na lidera Al Kaide u pakistanskom gradu Abotabatu pripadnici specijalnih jednica takođe su izgubili helikopter modifikovanu verziju UH-60.

Bajden uživo pratio

Bela kuća je na Tviteru objavila fotografiju koja prikazuje američkog predsednika Džoa Bajdena i potpredsednicu Kamalu Haris kako uživo prate operaciju u kojoj je u Siriji ubijen vođa Islamske države.

Kurir.rs/A.Mlakar

Profesor naslednik Al Bagdadija

Al-Kurjši - takođe poznat kao hadži Abdulah al-Afari - rođen je u gradu Tal Afaru u Iraku, 1976. godine. Al-Kuraši, takode poznat kao Abdulah Kardaš, dobio je nadimak "Profesor" i "Razarač" zbog svoje reputacije. On je zamenio Abu Bakra al-Bagdadija nakon što se al-Bagdadi razneo tokom američke racije 2019. Veruje se da je Al-Kuraši bivši oficir u vojsci Sadama Huseina. Al-Kurajši je bio poznat amerikancima kao kooperativni doušnik, jer je otkrio detalje o Islamskoj državi u Iraku. Uhapšen je 2007. i proveo je mesece u američkom logoru. U 2020. godine, SAD su udvostručile nagradu za glavu novog vođe ISIS-a na 10 miliona dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track