NEMAČKI AS IZ RUSKOG RUKAVA: Gerhard Šreder u nadzornom odboru GASPROMA! Prethodnik Angele Merkel uskače umesto Timura Kulibajeva!
Foto: EPA / OMER MESSINGER

bivši kancelar

NEMAČKI AS IZ RUSKOG RUKAVA: Gerhard Šreder u nadzornom odboru GASPROMA! Prethodnik Angele Merkel uskače umesto Timura Kulibajeva!

Planeta -

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder nominovan je za za člana nadzornog odbora ruskog gasnog giganta Gasproma, objavila je kompanija.

Šreder, koji je vodio Nemačku od 1998. do 2005. godine je socijaldemokrata i prijatelj ruskog predsednika Vladimira Putina. Njegove veze s Rusijom često su izvor kontroverzi, pa i unutar njegove vlastite stranke, koja vodi novu koalicionu vladu.

Gerhard Šreder, Vladimir Putin
foto: Profimedia / Alexey DRUZHININ / AFP

Njegovo imenovanje u nadzorni odbor Gasproma potvrdiće se na godišnjoj skupštini 30. juna. Šreder će zameniti Timura Kulibajeva, zeta bivšeg kazahstanskog predsednika Nursultana Nazarbajeva. Kulibajev je smijenjen u jeku nasilnih nemira u Kazahstanu u januaru.

Šreder (77) se već nalazi na nekoliko visokih pozicija u ruskim preduzećima. Predsednik je nadzornog odbora državne energetske kompanije Rosnjeft, predsednik je odbora akcionara Severnog toka AG i na čelu je upravnog odbora Severnog toka 2 AG.

Oba gasovoda povezuju Rusiju i Nemačku preko Baltičkog mora. Kritičari Rusije, u prvom redu SAD, rekli su da bi se Severni tok 2, koji još nije u funkciji, mogao iskoristiti protiv Moskve ako napadne Ukrajinu.

Šreder je kao "zveckanje oružjem" opisao zahteve Ukrajine da joj zapadni saveznici isporuče oružje u jeku sve većih napetosti na granici te zemlje s Rusijom, ističe agencija DPA. Uz to je okrivio NATO za rusko gomilanje vojnika na granici.

Kurir.rs / Index.hr, Foto: EPA / OMER MESSINGER

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja