ZNAČAJ SURETA SIJA I PUTINA Prilika za Kinu da podstakne Rusiju na ublažavanje napetosti sa Ukrajinom
Foto: Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

diplomatija

ZNAČAJ SURETA SIJA I PUTINA Prilika za Kinu da podstakne Rusiju na ublažavanje napetosti sa Ukrajinom

Planeta -

Susret kineskog predsednika Si Đinpinga i ruskog Vladimira Putina u Pekingu trebalo je da bude prilika za Kinu da podstakne Rusiju na ublažavanje napetosti s Ukrajinom, ocenio je u petak glavni diplomata američkog Stejt Dipartmenta za istočnu Aziju Danijel Krajtenbrink, javlja danas Rojters.

Takav pristup je ono što svet očekuje od "odgovornih sila", rekao je Krajtenbrink novinarima komentarišući susret kineskog i ruskog šefa države na kome su proglasili snažno strateško partnerstvo.

Rusija i Kina su, podseća britanska agencija, saopštenjem u petak pozvali NATO da zaustavi širenje bloka na istok, a Moskva je naglasila da podržava stav Pekinga oko Tajvana i da se protivi nezavisnosti te ostrvske države u bilo kom obliku.

Zajedničko saopštenje, koje uključuje žestoku kritiku Sjedinjenih Država, objavljeno je tokom poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Kini povodom otvaranja zimskih Olimpijskih igara.

Glavni diplomata američkog Stejt Dipartmenta za istočnu Aziju Danijel Krajtenbrink ocenio je da susret dvojice šefova država i zajedničko saopštenje odražavaju pristup koji Kina i Rusija imaju već neko vreme, navodeći "da se približavaju".

-Susret je trebalo da bude prilika Kini da ohrabri Rusiju da nastavi s diplomatijom i deeskalacijom u Ukrajini. Ako Rusija dodatno napadne Ukrajinu, a Kina okrene glavu na drugu stranu, to sugeriše kako je Kina voljna da tolerišei ili prećutno podrži napore Rusije da pritiska Ukrajinu, čak i kada sramoti Peking, škodi sigurnosti Evrope i rizikuje globalni mir i ekonomsku stabilnost, ocenio je Krajtenbrink.

Rojters navodi da Rusija, kao jedan od najvećih proizvođača fosilnih goriva u svetu, jača svoje partnerstvo s Kinom, koja je najveći svetski uvoznik energenata, zbog napetosti Moskve i Zapada povodom situacije oko Ukrajine i drugih pitanja.

Vašington je odlučio da diplomatski bojkotuje Zimske olimpijske igre u Kini u znak protesta zbog, kako ističu, kineskog nastavka sprovođenja genocida protiv muslimanske manjine.

Američki Stejt Department upozorio je u četvfrtak Rusiju da joj bliskiji odnosi s Pekingom neće nadoknaditi posledice s kojima će se suočiti u slučaju na invazije na Ukrajinu, a da će se i kineske kompanije suočiti s posledicama ako pokušaju da izbeći izvozne kontrole nametnute Moskvi, podseća britanska agencija.

Kurir.rs/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja