REŠENA MISTERIJA NESTALE PIKASOVE TAPISERIJE U ZGRADI UN: Iznenada se pojavio Rokefeler i otkrio šta se dogodilo
Foto: Drew Angerer / AFP / Profimedia

problem u komunikaciji

REŠENA MISTERIJA NESTALE PIKASOVE TAPISERIJE U ZGRADI UN: Iznenada se pojavio Rokefeler i otkrio šta se dogodilo

Planeta -

Godinu dana nakon što je ogromna tapiserija poznate Pikasove "Gernike" naglo i misteriozno nestala sa zida u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku, vlasnici - porodica Rokefeler, su je iznenada vratili.

Ponovno postavljanje velike tapiserije počelo je u subotu ujutro, rekao je izvor iz UN-a, a diplomate su izrazile olakšanje zbog povratka 7,5 metara širokog dela, koje je visilo ispred prostorija Saveta bezbednosti gde su predsednici, premijeri i ambasadori redovno prolazili.

Tapiserija je trebalo da služi kao snažan podsetnik na strahote rata.

Tapiseriju je 1955. naručio Nelson A. Rokefeler, a tkana je u francuskom ateljeu uz konzsltacije sa samim Pikasom, koji je originalnu "Gerniku” naslikao tokom Španskog građanskog rata.

Pikasova slika predstavlja bombardiranje istoimenog špankog grada 26. aprila 1937.godine, koje su izvršile nacistička Nemačka i fašistička Italija.

"Tapiserija Gernika svojom propitivačkom simbolikom – njenim prizorom užasnih aspekata ljudske prirode – obrađuje okrutnost i tamu, ali i seme nade u čovečanstvo”, rekao je Nelson Rokefeler mlađi prilikom najave povratka tapiserije u UN.

Rokefeler je dodao da je zahvalan što će tapiserija moći da nastavi da dopire do više ljudi i povećava svoju sposobnost "da dirne živote i obrazuje".

U februaru 2021. godine, kada je kovid kriza potresala svet, a hiljade zaposlenih u UN je radilo od kuče, tapiserija je nestala sa zida bez objašnjenja.

"Strašno je, strašno, što je nestala”, rekao je glavni sekretar UN-a Antonio Gutereš, koji je i sam bio začuđen naglim nestankom.

U intervju za Njujorkt tajms objavljenom juče, Rokefeler mlađi priznao je da je došlo do nedostatka komunikacije i objasnio da je tapiseriju bilo potrebno očistiti i restaurirati.

Tapiserija "Gernika” je u UN-u na pozajmici pod uslovom da porodica može da je preuzme kako bi bila prikazana na izložbama u SAD-u ili drugde u svetu do šest meseci.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track