TV INTERVJU PAPE FRANJE: Ribari mi kažu da je u Jadranskom moru mnogo plastike, to je zločin!
Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

trajao 1 sat

TV INTERVJU PAPE FRANJE: Ribari mi kažu da je u Jadranskom moru mnogo plastike, to je zločin!

Planeta -

Bacanje plastike u more je "zločin" i mora se prekinuti ako čovečanstvo želi da spasi planetu za buduće naraštaje, rekao je papa Franja u televizijskom intervjuu u nedelju.

U jednočasovnom intervjuu na državnom RAI Channel 3, Franja je takođe ponovio neke od ključnih tema svog papinstva, osuđujući prekomernu potrošnju na naoružanje, odbranu prava migranata i osuđujući ideološku rigidnost konzervativaca u Crkvi.

"Tone plastike u Jadranskom moru"

Franja, koji je obbranu životne sredine učinio temeljnim kamenom svog pontifikata, ispričao je kako su mu jedne godine došli italijanski ribari i rekli mu da su u Jadranskom moru pronašli mnogo tona plastike.

Kada ih je sledeći put video, rekli su da su pronašli dvostruko više i preuzeli su na sebe da pomognu očistiti nešto od toga.

"Bacanje plastike u more je zločin. To ubija biološku raznolikost, ubija zemlju, ubija sve", rekao je.

"Briga o stvaranju je obrazovanje (proces) u koji se moramo uključiti", rekao je, citirajući pesmu brazilskog pevača Roberta Karlosa u kojoj dečak pita oca zašto "reka više ne peva?", a otac odgovara: "Mi smo je dokrajčili".

"Umesto proizvodnje oružja možemo nahraniti i obrazovati svet"

Upitan da opiše svoj muzički ukus, Franja, koji je prošlog meseca nenajavljeno posetio prodavnicu ploča u Rimu, rekao je da najviše voli klasičnu muziku, ali i tango.

Upitan da li je kao mladić plesao tango u svojoj rodnoj Argentini, Franja (85) je rekao: "Portenjo koji ne pleše tango nije portenjo". Porteño je španski naziv za stanovnika Buenos Airesa, njegovog rodnog grada.

Odgovarajući na pitanje o ratu, Franja je rekao: "Razmislite o tome. Ako bismo na godinu dana prestali da proizvodimo oružje, mogli bismo nahraniti i obrazovati celi svet. Navikli smo se na ratove. Teško je, ali to je istina".

Franja nije elaborirao izvor podataka koje je naveo, ali je u prošlosti pozivao na potpunu zabranu nuklearnog oružja, rekavši da je čak i njihovo samo posedovanje radi odvraćanja nemoralno.

Takođe je pozvao na preusmeravanje sredstava za naoružanje kako bi se pomoglo onima kojima je najpotrebnije i na istraživanje kako bi se sprečile buduće pandemije.

Pozvao EU da rasporedi migrante u sve članice

Franja je ponovo pozvao Evropsku uniju da rasporedi migrante koji stižu u Italiju i Španiju iz severne Afrike u sve zemlje EU-a kako ne bi bili preveliki teret za nekoliko zemalja.

Intervju sa voditeljem popularnog nedeljnog programa Che Tempo Che Fa vođen je satelitskom vezom iz studija RAI u Milanu sa rezidencijom Santa Marta u Vatikanu u kojoj živi.

Franja je izbegavao prostrane, ali izolovane papinske stanove u vatikanskoj apostolskoj palati koje su koristili njegovi prethodnici. Živi u skromnom stanu u Santa Marti, gde obično jede u zajedničkom prostoru i sam se vozi liftom.

Franja je rekao da je odabrao tamo da živi jer "nije svetac" kao njegovi prethodnici i da mora što više da bude u blizini ljudi. Rekao je da prijatelja ima "malo, ali da su pravi".

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track