NATO PAKT: Razmatramo dugoročno vojno prisustvo u istočnoj Evropi! Konačna odluka, još nije doneta
Foto: Shutterstock

kriza

NATO PAKT: Razmatramo dugoročno vojno prisustvo u istočnoj Evropi! Konačna odluka, još nije doneta

Planeta -

NATO razmatra dugoročnije vojno prisustvo u Istočnoj Evropi kako bi ojačao svoju odbranu, izjavio je danas u Briselu generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg, dok su tenzije i dalje visoke zbog nagomilavanja ruske vojske u blizini Ukrajine.

"Razmišljamo o dugoročnijim prilagođavanjima naše pozicije, našeg prisustva u istočnom delu alijanse. Konačna odluka o tome nije doneta, ali je u toku proces unutar NATO-a", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare sa predsednikom Poljske Andžejom Dudom, preneo je Rojters.

Očekuje se da će ministri odbrane članica NATO-a razgovarati o jačanju snaga na sledećem sastanku, 16. i 17. februara.

Zapadne vlade su pozvale Moskvu da povuče vojnike sa ukrajinskih granica, posebno ako želi da vidi manje snaga NATO-a u državama na istočnom krilu alijanse.

NATO trenutno ima takozvano trajno, ali ne i stalno prisustvo u Istočnoj Evropi, što znači da su vojnici alijanse konstantno prisutni, ali se rotiraju.

Zvaničnici NATO-a navode da namerno nisu razmeštali brojne snage od Baltika do Crnog mora, čime su želeli da odvrate Rusiju od potencijalne agresije, ali i da je ne isprovociraju.

Američkim vojnicima koji su od ranije u Poljskoj, ove nedelje će se pridružiti još oko 1.700 pripadnika vojske SAD.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track