JEVREJI KOJI SE PRERUŠAVAJU U MUSLIMANE: Razlog postoji ali je pomalo neobičan i istovremeno tužan VIDEO
Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

izraelsko-palestinski sukob

JEVREJI KOJI SE PRERUŠAVAJU U MUSLIMANE: Razlog postoji ali je pomalo neobičan i istovremeno tužan VIDEO

Planeta -

Pojedini ekstremni Jevreji u Jerusalimu oblače se kao muslimani da bi ušli i molili se na svetom mestu - Hramovnoj gori u okviru koje se nalazi džamija Al-Aksa, gde im je zabranjeno da se mole.

Nakon što je Izrael zauzeo i okupirao istočni Jerusalim 1967. godine, ostao je delikatan status kvo. Jevreji mogu da posećuju kompleks Hramovne gore u okviru kog su džamija Al-aksa i Kupola na steni, ali ne smeju tamo da se mole, piše BBC.

Ekstremno desničarska grupa Jevreja "Povratak na Goru" koju predvodi jevrejski aktivista Rafael Morisom, zalaže se za suverenitet Jevreja na Hramovnoj gori, najsvetijem mestu u Jerusalimu i emocionalnom epicentru izraelsko-palestinskog sukoba.

Kako prenosi BBC, članovi se prerušavaju u muslimane kako bi ušli na Hramovnu goru u starom gradu Jerusalima, gde tiho čitaju jevrejske molitve dok se pretvaraju da učestvuju u islamskom bogosluženju.

Bezbednosni zvaničnici koji su upoznati sa ovim strahuju da bi ove akcije grupe mogle da izazovu nasilje na svetom mestu.

"Nismo spremni da prihvatimo sankcije protiv Jevreja koje postoje na Gori", kaže Rafael Moris.

"Naša vizija je da možemo da idemo na Goru u svako doba dana, i na kraju da takođe uspemo da izgradimo hram i obnovimo žrtvene službe", dodao je Moris i istakao da akcije njegove grupe možda nisu priznate u narodu, ali su legalne.

"Zbog Hrama sam spreman da platim životom", rekao je jedan od članova grupe na pitanje o mogućnosti da bi muslimani na tom mestu, ako budu otkriveni, mogli da reaguju nasilno.

Sa druge strane, Hanadi Halavani, palestinska aktivistkinja i učiteljica Kurana kaže da je Jevreji na Gori "terorišu" muslimane koji se mole u džamiji i da je čitava akcija političke prirode.

Dokle god ima muslimana u Al Aksi, ne mogu nam ništa, rekla je Halavani.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track