JENS STOLTENBERG Vrata NATO pakta otvorena su za sve! Dokument o neširenju o čemu priča Rusija nije nikad potpisan
Foto: EPA / OLIVIER HOSLET

Nastavlja se širenje na istok

JENS STOLTENBERG Vrata NATO pakta otvorena su za sve! Dokument o neširenju o čemu priča Rusija nije nikad potpisan

Planeta -

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da su vrata za ulazak novih članica uvek otvorena za sve zemlje koje ispunjavaju standarde alijanse i da treba poštovati slobodnu volju suverenih država da odluče o tom pitanju.

Stoltenberg je za televiziju Vesti rekao da eventualni dokument o neširenju NATO-a na istok, na čemu Rusija stalno insistira, nikada nije potpisan.

"NATO nikada nije prisiljavao nijednu zemlju da uđe u alijansu. Sve je u poštovanju slobodne volje suverenih država. Mi poštujemo kada zemlje odluče da se pridruže, kao Poljska ili neke druge zemlje posle Hladnog rata, ali takođe poštujemo i kada zemlje odluče da nam se ne pridruže", kazao je Stoltenberg.

Naveo je da NATO "snažno podržava i poštuje" odluke zemalja poput Srbije da ne uđu u alijansu.

Rusija, Ukrajina, NATO
foto: EPA/EFE/SERGEY DOLZHENKO, Shutterstock

"To je suverena nezavisna odluka Srbije i NATO je apsolutno poštuje, kao što uvažava odluke Švedske i Finske koje su nam bliski partneri, ali nisu ušle u NATO. Ne želimo da uđemo u sferu uticaja kada velike sile odlučuju šta će njihovi mali susedi da učine. Svaka zemlja u Evropi ima pravo da odluči o svom putu", rekao je Stoltenberg.

On je kazao da je NATO snažno angažovan na pronalaženju političkog rešenja ukrajinske krize i da nije kasno za očuvanje mira.

"Mi vidimo iz dana u dan da se ruske snage sve više gomilaju na granici (sa Ukrajinom). Predstavili smo konkretne predloge u pisanim dokumentima Rusiji, navodeći da smo spremni da pričamo o kontroli naoružanja, merama za transparentne vojne aktivnosti, projektile i mnoge druge probleme", rekao je Stoltenberg.

Na pitanje šta bi bio glavni okidač da se odmah aktiviraju vojne snage alijanse, Stoltenberg je rekao da je NATO "odbrambeni savez" i da je način na koji čuva mir obaveza odbrane svakog saveznika ako je napadnut.

NATO, Rusija, Aleksandar Gruško, Jens Stoltenberg
foto: EPA/Olivier Hoslet Pool

"Svrha NATO-a je očuvanje mira. Uloga NATO-a nije da provocira konflikt, već da ga spreči. Uvek tražimo političko rešenje. Mi verujemo da, bez obzira koliko smo jaki, uvek možemo da započnemo politički dijalog. To smo radili mnogo puta i spremni smo ponovo", naveo je.

Upitan da li će NATO pomoći evropskim institucijama u organizovanju predstojećih srpskih izbora na teritoriji Kosova, Stoltenberg je rekao da je glavna uloga NATO-a na Zapadnom Balkanu "da spreči novi sukob".

"NATO ima važnu ulogu u održavanju mira i sprečavanju sukoba. Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, mi podržavamo EU. NATO na Kosovu podržava politički dijalog i osigurava slobodu kretanja svih zajednica. Mi radimo zajedno sa evropskim institucijama, ali su one mnogo više uključene u političke procese", naveo je.

Stoltenberg, kojem mandat ističe u oktobru, naveo je da "veoma ceni što je imao priliku da sarađuje" sa Srbijom.

"Smatram da je to važno za NATO, uprkos razlikama iz prošlosti. Ostvarili smo zajedničku saradnju kao bliski partneri i to je izuzetno važno u situaciji kada vidimo da postoje tenzije u delovima Zapadnog Balkana", dodao je.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja