NEMA VIŠE GRLJENJA, LJUBLJENJA ALI NI KOMPLIMENATA: U državnoj službi u Meksiku nova, strožija pravila uoči Dana zaljubljenih!
Foto: Profimedia / Gerardo Vieyra/NurPhoto

novi kodeks

NEMA VIŠE GRLJENJA, LJUBLJENJA ALI NI KOMPLIMENATA: U državnoj službi u Meksiku nova, strožija pravila uoči Dana zaljubljenih!

Planeta -

Zaposleni u državnoj službi u Meksiku treba da izbegavaju ljubljenje, grljenje i davanje komplimenta za fizički izgled u sklopu novog etičkog kodeksa koji ima za cilj borbu protiv seksualnog uznemiravanja.

Nova uredba, objavljena danas u Službenom listu, poziva službenike da "izbegavaju ponašanje" sa "fizičkim kontaktom, sugestivne ili seksualne prirode, poput dodirivanja, grljenja i ljubljenja".

U tekstu koji će sutra stupiti na snagu, takodje se traži da se izbegavaju "komentari, zadirkivanja, komplimenti, ili šale sa seksualnom konotacijom prema drugoj osobi kada je u pitanju njen fizički izgled".

Nedelju dana pre Dana zaljubljenih, koji se slavi 15. februara, traži se da se "ne daju pokloni koji ukazuju na seksualno interesovanje" prema drugoj osobi.

Prekršioci novog etičkog kodeksa biće kažnjeni u skladu sa meksičkim zakonima o odgovornosti u javnoj službi.

Novi propisi dolaze u trenutku kada se feministički pokreti širom Latinske Amerike mobilišu protiv seksualnog uznemiravanja i nasilja nad ženama.

Kurir.rs / Beta, Foto: Profimedia / Gerardo Vieyra/NurPhoto

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track