BRITANCI POSLALI ŠEFA DIPLOMATIJE U MOSKVU 1. PUT ZA 4 GODINE: Liz Tras stigla u Rusiju u misiji za smirivanje ukrajinske krize!
Foto: Profimedia / No10 Crown Copyright

diplomatska ofanziva

BRITANCI POSLALI ŠEFA DIPLOMATIJE U MOSKVU 1. PUT ZA 4 GODINE: Liz Tras stigla u Rusiju u misiji za smirivanje ukrajinske krize!

Planeta -

Britanska ministarka spoljnih poslov Liz Tras otputovala je danas u Moskvu u nastojanju da smiri tenzije izazvane ruskom koncentracijom trupa blizu Ukrajine upozoravajući da bi invazija imala "ogromne posledice za sve uključene".

"Rusija ovde ima izbor. Mi ih snažno ohrabrujemo da se angažuju, da smiriju napetosti i izaberu put diplomatije", rekla je Tras pred polazak za Moskvu, što je prva poseta jednog britanskog šefa diplomatije Rusiji u više od četiri godine.

Rusija je koncentrisala više od 100.000 vojnika blizu ukrajinske granice i počela vojne vežbe u regionu, ali kaže da ne planira da izvrši invaziju na svog suseda. Ona želi garancije od Zapada i NATO da neće dozvoliti ulaz Ukrajine i drugih bivših sovjetskih država u taj vojni savez, da NATO zaustavi rasporedjivanje oružja u tim zemljama i da povuče svoje snage iz istočne Evrope, zahteve koje SAD i NATO odbijaju.

Tras je pozvala Moskvu da se drži svojih međunarodnih sporazuma koji je obavezuju da poštuje nezavisnost i suverenitet Ukrajine.

Kurir.rs / Beta, Foto: Profimedia / No10 Crown Copyright

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track