DANSKA OTVORILA VRATA ZA AMERIČKU VOJSKU: Trupe i tehniku moći će da razmeste gde žele! Kretanje za njih neograničeno zbog Rusije
Foto: Twitter video prtscr / Haley Britzky

nOVI SPORAZUM POČINJE DA VAŽI

DANSKA OTVORILA VRATA ZA AMERIČKU VOJSKU: Trupe i tehniku moći će da razmeste gde žele! Kretanje za njih neograničeno zbog Rusije

Planeta -

Danska je objavila danas da je otvorila vrata za prisustvu američkih vojnika i vojne opreme na svom tlu u okviru novog bilateralnog sporazuma kojim se olakšava kretanje američkih trupa u Evropi u jeku tenzija izmedju Zapada i Rusije.

"SAD su pružile ruku Danskoj, koja je i članica NATO, i predožile joj bilateralnu saradnju u oblasti odbrane", rekla je premijerka Mete Fredriksen na konferenciji za novinare.

Ona je rekla da precizna forma te saradnje nije još definisana ali da može da uključi prisustvo američkih vojnika i vojne opreme na danskom tlu.

Pregovori o tom budućem sporazumu nisu ubrzani aktuelnom krizom izmedju Rusije i Ukrajine, rekla je danska premijerka, mada je ukazala da sadašnja kriza "ilustruje", potrebu za pojačanom saradnjom.

"NATO i SAD su garanti naše bezbednosti, zato pravimo zajednički front sa SAD kada su zapadne vrednosti kao što je demokratija i sloboda dovedeni u pitanje", rekao je danski ministar odbrane Morten Bodskov.

Ta nordijska zemlja koja se borila zajedno sa Amerikancima u Iraku postala je poslednje dve decenije jedan od najbližih saveznika Vašingtona u Evropi, navodi Frans pres.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track