VIRUS LASA GROZNICE POJAVIO SE U VELIKOJ BRITANIJI Izolovana prva dva pacijenta! Skoro svakog DRUGOG ZARAŽENOG UBIJA!
Foto: EPA / Andy Rain

Jako opasna bolest

VIRUS LASA GROZNICE POJAVIO SE U VELIKOJ BRITANIJI Izolovana prva dva pacijenta! Skoro svakog DRUGOG ZARAŽENOG UBIJA!

Planeta -

Agencije su objavile da su u Velikoj Britaniji otkrivena dva slučaja Lasa groznice i to među putnicima koji su bili u Zapadnoj Africi. Službe u Engleskoj su odmah alarmirane, pošto se radi oveoma opasnoj bolesti

Naime, Lasa groznica je smrtonosna infekcija arenavirusom koja se pojavljuje uglavnom u Africi. Može zahvatiti više organskih sistema. Dijagnoza se postavlja serološkim pretragama i PCR testom. Leči se IV ribavirinom.

Do izbijanja Lasa groznice dolazilo je u Nigeriji, Liberiji i Sijera Leoneu. Bolest je bila unesena u SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo. Glavni prenosioc iliti rezervoar je "Mastomis natalensis", pacov koji često živi u kućama u Africi. Većina slučajeva kod ljudi je verovatno nastala zagađenjem hrane mokraćom ovog glodara, ali do prenošenja s čoveka na čoveka može doći putem mokraće, stolice, sline, povraćenog sadržaja ili krvi, navodi Medicinski priručnik.

Simptomi i znakovi

Inkubacija traje pet do 16 dana. Simptomi započinju postupno napredujućom temperaturom, slabošću, malaksalošću i probavnim simptomima (npr. mučninom, povraćanjem, prolivom, disfagijom, bolovima u želucu); mogu se pojaviti simptomi i znakovi hepatitisa. U sledeća tri do četiri dana simptomi napreduju do prostracije s grloboljom, kašljem, bolovima u prsima i povraćanjem.

Bolovi u grlu se pogoršavaju tokom prve nedelje; na tonzilama se može pojaviti sloj belog ili žutog eksudata, koji se često stapa u pseudomembranu. Šesdeset do 80 odsto bolesnika ima sistolički krvni pritisak <90 mmHg, uz pulsni pritisak <20 mmHg, a moguća je i relativna bradikardija.

Kod 10 do 30 odsto bolesnika se pojavljuje otok lica i vrata i edem. Zaraženi ponekad imaju tinitus, epistaksu, krvarenje iz desni i mesta vađenja krvi, makulopapularni osip, kašalj . Kod 20 odsto bolesnika dolazi do gubitka.

Kod onih koji se opravljaju dolazi do slabljenja simptoma; pacijenti na samrti često upadaju u šok, delirijum i ponekad generalizirane konvulzije. Katkad dolazi do perikarditisa. Težina bolesti se procenjuje prema stepenu temperature

Zbog opasnosti od infekcije, posebno kod bolesnika s hemoragičnom groznicom, sa kulturama se mora rukovati samo pod erama biološke bezbednosti 4. nivoa RTG slika grudnog koša se radi ako se sumnja na zahvatanje pluća, može pokazati bazalni pneumonitis i pleuralne izlive.

Prognoza, lečenje i prevencija

Do oporavka ili smrti obično dolazi 7 do 31 dan (prosečno 12 do 15 dana) nakon početka simptoma. Do smrti dolazi u 16 do 45odsto U trudnoći je bolest jako izražena. U trudnica ili žena koje su rodile mesec dana pre zaraze smrtnost iznosi 50 do 92 odsto. Kod većine trudnica dolazi do pobačaja

Ribavirin može smanjiti smrtnost i do 10 puta ako se s primenom započne prvih 6 dana. Sve bolesnike sa nivom AST–a ≥150 j./ ml treba lečiti IV ribavirinom u dozi od 30 mg/kg primenjenoj odjednom, nakon čega se daje 16 mg/kg 4×/dan tijekom 4 dana, pa 8 mg/ kg 3×/dan idućih 7 dana. Veoma teškim bolesnicima se kao dodatno lečenje može dati plazma protiv Lasa groznice.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track