CRNA STATISTIKA SAD: Američki policajci svake godine ubiju u proseku 1.000 ljudi, uglavnom naoružanih kriminalaca!
Foto: YT screenshot/CBS

Vašington post prikupljao podatke

CRNA STATISTIKA SAD: Američki policajci svake godine ubiju u proseku 1.000 ljudi, uglavnom naoružanih kriminalaca!

Planeta -

Broj poginulih je u skladu sa očekivanjima i trendom u proteklih sedam godina, pri čemu su policajci ubili u proseku 1.000 ljudi godišnje, uglavnom naoružanih kriminalaca, piše Vašington post koji je počeo da prikuplja podatke 2015. godine kada je policija ubila 958 ljudi.

Od 2019. godine sličnu statistiku vodi FBI, ali podaci nisu potpuni, jer mnoge policijske agencije nerado "sarađuju" sa statistikom kao naukom.

Među ubijenima od strane policajaca samo 15 odsto nije bilo naoružano.

Podaci takođe otkrivaju da je ubijeno 94 odsto muškaraca, od kojih je 14 odsto bilo psihičkih bolesnika.

U međuvremenu, njih 16 odsto je ubijeno dok je policija reagovala na nasilje u porodici, a jedan procenat su ubili maloletnici.

Među njima je bila i osmogodišnja Fanta Biliti u Pensilvaniji, gde su tri policajca pucala na vozilo jer su greškom pomislili da neko puca na njih. Tri osobe su povređene, a devojčica je preminula.

Policajci su optuženi za ubistvo i otpušteni.

Pozivi na reformu policijskih procedura intenzivirani su nakon velikih demonstracija nakon smrti Džordža Flojda tokom njegovog hapšenja u Mineapolisu u maju 2020.

Ukupno je sačinjeno više od 400 zakonskih predloga širom zemalja, a policijske agencije polako same uvode promene . Između ostalog, više pažnje se poklanja obuci za rad sa mentalno obolelima

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track