LETELICA KOJA JE OBELEŽILA ISTORIJU PUTNIČKE AVIJACIJE Pre 53 godine vinuo se u nebo Boing 747! VIDEO
Foto: Printscreen/Youtube

KRALJICA NEBA

LETELICA KOJA JE OBELEŽILA ISTORIJU PUTNIČKE AVIJACIJE Pre 53 godine vinuo se u nebo Boing 747! VIDEO

Planeta -

Deveti februar daleke 1969 ostaće upamćen po tome što se u nebo po prvi put vinuo putnički avion Boing 747 koji če obeležiti istoriju putničke avijacije na interkontinentalnim letovima.

Tog dana sa aerodroma u Sijetlu opitni piloti Džek Vadel i Brajen Vajgl bili su u pilotskoj kabini zajedno sa inžinjerom Džek Volikom.

Inače letelicu je razvio pokojni Džo Sater, koji je nazvan i "ocem Boinga 747". Inače letelica je razvijena u rekordnom roku, samo 29 meseci od kad je počelo projektovanje ove letelice.

Interesantno je da je prvi let bio planiran da se održi na godišnjicu istorijskog leta braće Rajt koji se desio 17. decembra 1903. Međutim, kašnjenja u proizvidnji su potisnula ovaj istorijski događaj kao datum poletanja.

Prvi prototip "747" je kršten „Grad Everet“ po lokaciji fabrike u kojoj je Boeing napravio ovu letelicu.

Boing 747 serijskog broja N7470 pretvoren je kao opitna letelica za druge tipove letelica 757 i 777. Ova letelica penzionisana je 1993. do kad je završio preko 12.000 sati.

Boing 747 je jedan od najprepoznatljivijih putničkih aviona na svetu. Ostaće upamćen po tome što je napravi orevoluciju u vazdušnom saobraćaju, i omogućio je da na jednom letu preveze stotine putnika. Kompanija Boing izradila je 1.500 primeraka ove letelice u raznim varijantama i nema kraja sveta gde se ova letelica nalazi. Čak dva predsednika dve supersile koriste Boing 747 kao predsednički avion.

Svoju primenu našao je i u kargo transportu, a ovih dana ponovo je viđen kako prebacuje vojnu operemu iz SAD u BoingUkrajinu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track