FRANCUZI ZADOVOLJNO TRLJAJU RUKE: Rusi izvisili, a još jedna zemlja kupuje njihove Rafale
Foto: Marios Lolos / Xinhua News / Profimedia

industrija

FRANCUZI ZADOVOLJNO TRLJAJU RUKE: Rusi izvisili, a još jedna zemlja kupuje njihove Rafale

Planeta -

Posle Hrvatske i Emirata i Indonezija kupuje francuske Rafale.

Indonezija će kupiti francuske višenamenske borbene avione "Dassault Rafale", objavilo je francusko ministarstvo obrane.

Prema rečima indonežanskog ministra odbrane Prabovoa Subiantoa, ova azijska država će nabaviti 42 Rafala "najnovije generacije", a ceo ugovor koji uključuje i dodatno naoružanje i neprecizirane dodatke, težak je 8,1 milijardu dolara.

Francuska ministarka odbrane Florens Parli zadovoljno je poručila da će ovaj dogovor "ojačati strateško partnerstvo dve države" i dodala da će Indonezija biti druga država sa područja Indo-Pacifika koja će koristiti Rafale. Prva je Indija.

Osim prodaje aviona, Francuska će Indoneziji pomoći i u razvoju podmornica, rekla je Parli.

Novi ili polovni?

Što se tiče samih detalja ugovora, Indonezija će prvih šest Rafala dobiti narednih meseci, dok će preostalih 36 biti dostavljeno ili kasnije ove godine, ili iduće godine, piše Rojters.

Zbog ovako kratkog roka dostave, postavlja se pitanje da li je reč o novim ili polovnim avionima, piše Jutarnji. No, ovaj ugovor je velika pobeda za francusku vojnu industriju, a naročito za kompaniju Daso koja je poslednjih godina doživela pravi "bum".

Nakon godina "suše", kada nisu uspevali da prodaju nijedan avion van granifa Francuske, Egipat je 2015. naručio 24 Rafala, a prošle godine sklopili su ugovor za još 30 dodatnih aviona.

Potom su po 36 komada naručili Indija (taj posao je izazvao velike kontroverze zbog optužbi za korupciju koje još uvek nisu potpuno istražene) i Katar.

Prošle godine za Rafale su se odlučili Grčka (ukupno 24 komada, po 12 polovnih i 12 novih), Hrvatska (12 korišćenih modela) i konačno Ujedinjeni Arapski Emirati koji su naručili čak 80 komada.

Kada se uračuna i ugovor sklopljen sa Indonezijom, Francuska će u sedam država isporučiti ukupno 284 aviona, zajedno s naoružanjem, simulatorima... Svi ti poslovi su ukupno vredni više od 55 milijardi dolara.

Rusi izvisili

Iako je posao s Emiratima najlukrativniji za Francusku, ovaj s Indonezijom je svakako politički "slađi", budući da je Francuska prošle godine ostala bez ogromnog, oko 50 milijardi dolara vrednog ugovara za izgradnju 12 novih podmornica za Australiju.

Poslom sa Indonezijom Francuska ipak ulazi među veće dobavljače vojne tehnike u regiji Indo-Pacifika.

Što se same Indonezije tiče, oni su nakon niza godina konačno prelomili oko nabavke borbenih aviona. U toj priči najviše je "izvisila" Rusija, koja je maltene već imala dogovor sa Džakartom o nabavci minimum11 borbenih aviona Suhoj Su-35S.

Mediji su još 2018. izveštavali da bi Indonezija za te avione ukupno platila 1,14 milijardi dolara, a isplata navodno nije bila dogovorena samo u novcu, nego i proizvodima poput kafe, palminog ulja i čaja.

Od ruskih aviona Indonezija je zvanično odustala u decembru prošle godine. Iako razlog nije naveden, vrlo je verovatno da je nabavku Su-35 osujetio strah da bi taj potez mogao pokrenuti američke sankcije.

Naime, kroz medije se još ranije provlačila priča da Amerikanci ne bi blagonaklono gledali na posao koji bi ojačao njihove globalne konkurente, zbog čega su uputili nekoliko "signala" Indoneziji da nađe drugog dobavljača.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track