UKRAJINSKI DAN D! RUSKA INVAZIJA KREĆE U SREDU? Amerikanci ubeđeni da znaju kada će Moskva napasti Kijev, Evropljani skeptični
Foto: Gertrud Zach / UPI / Profimedia

16.februar

UKRAJINSKI DAN D! RUSKA INVAZIJA KREĆE U SREDU? Amerikanci ubeđeni da znaju kada će Moskva napasti Kijev, Evropljani skeptični

Planeta -

Rusija planira da izvrši invaziju na Ukrajinu u sredu, tvrde zapadni obaveštajci.

Nemački list Špigel navodi da su američka tajna služba, CIA i Pentagon dobili informacije o "izuzetno detaljnom" planu invazije, koja je zakazana za 16. februar.

Pisanje Špigla poklapa se sa izjavom američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivena koji je rekao da će Rusi napasti pre kraja zimske Olimpijade u Pekingu, 20. febuara, a američki PBS je potom "zakucao" datum na 16. februar, poizivajuće se na neimenovane izvore u administraciji.

Špigel navodi da su planovi ruta kretanja ruske vojske prosleđeni Bajdenovoj administraciji i o njima se razgovaralo u nizu tajnih brifinga sa saveznicima iz NATO-a.

Bela kuća je potvrdila da će američki predsednik Džo Bajden i ruski lider Vladimir Putin razgovarati o krizi danas telefonom - samo nekoliko sati nakon što su hiljade Britanaca i Amerikanaca upozorene da napuste Ukrajinu dok još mogu, pošto su tenzije dostigle tačku ključanja.

Ruski mediji su preneli da je i neesencijalno osoblje njihove ambasade u Kijevu takođe pozvano da napusti zemlju.

Kako prenosi Politiko, Bajden je navodno juče, u razgovoru sa liderima Velike Britanije, Nemačke, Italije, Kanade, Poljske, Rumunije i Francuske, kao i generalnim sekretarom NATO i predsednikom Evropske komisije, takođe izdvojio 16. februar kao mogući datum invazije.

Rusija će započeti fizički napad na Ukrajinu već 16. februara, potvrdilo je za Politiko više američkih zvaničnika, a Vašington je saopštio saveznicima da bi tome mogla da prethodi salva raketnih udara i sajber napada. Salivan je napomenuo da bi svaki napad na Ukrajinu mogao da počne "bombardovanjem iz vazduha i raketnim napadima“.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u petak da zapadne zemlje uz pomoć medija šire lažne informacije sugerišući da Moskva možda planira invaziju na Ukrajinu.

Evropljani šalju nešto drugačije signale. Neimenovani britanski zvaničnik rekao je Politiku da oni imaju "drugačije tumačenje" obaveštajnih podataka o 16. februaru.

Dvoje diplomata Evropske unije još je skeptičnije i veruje da bi to bila ogromna Putinova greška. "Rat je skup", naveli su oni.

Politiko navodi da postoji mogućnost da su podaci o 16. februaru "sirova" a ne ukupna procena SAD ali su svejedno jasan signal da je Vašington nervozniji i umorniji od igre čekanja.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track