KRIPTOUTOPIJA ILI MUTNA POSLOVNA ŠEMA: Kako je Lataro od rezervata prirode postao Satoši- kripto prestonica sveta?
Foto: Printscreen/YouTube

kriptovalute

KRIPTOUTOPIJA ILI MUTNA POSLOVNA ŠEMA: Kako je Lataro od rezervata prirode postao Satoši- kripto prestonica sveta?

Planeta -

Entoni Velč i njegova partnerka pokušavaju da privuku investitore kriptovaluta na ostrvo arhipelaga Vanuatu gde regulativa ne postoji.

Proteklih 12 godina Entoni Velč i njegova partnerka Tereza ​​žive sami na pustom ostrvu u južnom Pacifiku.

Velč, penzionisani britanski investitor u nekretnine, nada se da će im mir uskoro narušiti 21.000 investitora u kriptovalute koje pokušava da ubedi da se presele na njegovo ostrvo i formiraju "kriptoutopiju“ bez propisa.

Prema Velčovom planu, ostrvo od 3.000 kvadratnih metara, koje je deo arhipelaga Vanuatu između Australije i Fidžija, biće pretvoreno u "održivi pametni grad“, ispunjen višespratnim stambenim blokovima i kancelarijama za investitore kriptovaluta iz celog sveta.

Velč, koji je preimenovao ostrvo iz njegovog matičnog Lataro u Satoši (u čast Satošija Nakamota, pseudonima osobe koja je izmislila bitkoin), udružio je snage sa kripto-evanđelistima kako bi stvorio "demokratiju zasnovanu na blokčejnu“ i "kripto prestonicu sveta”.

Velč će prvo morati da se reši marketinše titule ostrva kao "prirodnog rezervata divljih životinja“ i doma retkih džinovskih rakova.

Lataro, koji je Velč ranije pokušao da proda za 12 miliona dolara, bio je opisivan kao ekološki raj "prekriven bujnim kišnim šumama" sa florom i faunom koja je ovde hiljadama godina i gde će svi misliti a su se vratili u prošlost.

Velčovi su ranije uputili peticiju vladi Vanuatua da se ostrvo proglasi za rezervat divljih životinja kako bi se "sprečilo izumiranje“ retkog kokosovog raka. Pošto im je pokušaj eko raja propao, Velčovi su utvrdili da kokosovih rakova ima dovoljno i da mogu bez problema da umesto stoletnih šuma i korala i predivne faune, mogu da podignu kripto

Ostrvo Satoši najnovija je u nizu šema usmerenih na kripto fanatike, sa ciljem da ih uvedu iz blokčejna u njihovim spavaćim sobama u stvarnu zajednicu na malim ostrvskim državama.

Predsednik Palaua, još jedne pacifičke ostrvske države oko 3.000 milja severoistočno od Vanuatua, pokrenuo je planove da do kraja godine ova država dobije nacionalnu digitalnu valutu.

Planovi za uspostavljanje Kriptolenda na ostrvu na Fidžiju – gde je investitorima rečeno da će "uživati u prvoklasnom kripto načinu života“ – propali su ranije ovog meseca kada promoteri nisu uspeli da kupe ostrvo.

Velč kaže da će ostrvo Satoši uspeti tamo gde je Kriptolend propao jer on i njegovi partneri poseduju ostrvo, a navodno njihovi razvojni planovi imaju podršku i vlade Vanuatua i lokalne zajednice.

Međutim, vlada Vanuatua nije odgovorila na Gardijanove zahteve za komentar, a Velč nije bio u mogućnosti da pruži kontakt detalje za bilo koje trenutne lokalne stanovnike.

"Pokušavamo da izgradimo zajednicu“, rekao je Velč u intervjuu preko satelitske veze do ostrva koje trenutno nema struju, vodu, telefon ili internet vezu. "Ne pokušavamo da se razvijamo i ostvarimo profit.”

On tvrdi da mu je tim kripto evanđelista koji su tražili lokaciju za formiranje "kripto društva“ prišao kada su videli njegov oglas za prodaju ostrva za 12 miliona dolara.

Velč je skinuo ostrvo sa tržišta i ušao u složeno partnerstvo sa arhitektom iz Hong Konga Džejmsom Lou, australijskim kripto preduzetnikom Denisom Trojakom i Danijelom Agijusom, glavnim operativnim direktorom agencije koja prodaje državljanstvo Vanuatua.

„"Kripto raj koji žele da izgrade je zaista kul ideja i divno korišćenje mesta na kome živimo već 12 godina“, rekao je Velč. "Tim je radio na pronalaženju lokacije već neko vreme, ključno pitanje je bilo pronaći vladu koja bi ... dozvolila društvu da postoji na kripto transakcijama. Većina zemalja u svetu želi da ubire porez, pa stoga ne žele da se kripto transakcije dešavaju jer ne mogu da prate šta se dešava. Vanuatu nema porez na dohodak bilo koje vrste".

Trio obećava investitorimaa da će ostrvo "postati dom za kripto profesionalce i entuzijaste, sa ciljem da se smatra kripto prestonicom sveta“.

Uspešnim kandidatima koji žele da žive na ostrvu biće dodeljen nepromenljivi token (NFT) na osnovu kog će dobiti "državljanstvo ostrva Satoši“. Međutim, sitnim slovima se navodi da će takođe morati da steknu državljanstvo Vanuatua da bi živeli na ostrvu.

Državljanstvo Vanuatua košta 130.000 dolara i omogućava putovanje bez vize u 129 zemalja, uključujući Veliku Britaniju i sve zemlje Šengena. Zemlja uveliko promoviše svoj program "građanstva putem ulaganja“ uprkos zabrinutosti da su šemu iskoristili begunci od pravde, političari i mutni poslovni ljudi.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track