SUZAVAC U CENTRU PARIZA: Konvoj se probio do Jelisejskih polja! Građani beže iz kafića i sa ulica u okolne butike! (VIDEO)
Foto: Profimdia / Sameer Al-DOUMY / AFP, EPA / Christophe Petit Tesson

probijena blokada

SUZAVAC U CENTRU PARIZA: Konvoj se probio do Jelisejskih polja! Građani beže iz kafića i sa ulica u okolne butike! (VIDEO)

Planeta -

Demonstranti u Francuskoj, koji su najavili proteste u Parizu u okviru takozvanog "Konvoja slobode", i pored velikog broja policajaca, oklopnih vozila i kontrolnih punktova, uspeli su, prema snimcima na društvenim mrežama" da se probiju do Jelisejskih polja.

Na Jelisejskim poljima, prema snimcima sa mreža, vidi se i dim od suzavca koji je policija ispalila kako bi rasterala okupljene.

Pariz, Protest, Francuska, demonstracije, Konvoj slobode
foto: Profimdia / Sameer Al-DOUMY / AFP

Na snimku se vide građani koji su preko lica stavili delove garderobe kako bi izbegli udisanje suzavca, a neki su potražili spas u obližnjim buticima.

Suzavac se proširio i na okolne ulice tako da se vide građani koji užurbano napuštaju i bašte kafića i restorana.

Situacija je, kako se čini, pored ispaljivanja suzavca, za sada mirna, bez preterane intervencije policije, a okupljeni građani na protestu aplaudiraju vozilima u konvoju.

1 / 8 Foto: EPA / Christophe Petit Tesson

Manji incident dogodio se i na Plas d Itali, u 13. okrugu, gde je ispaljen suzavac.

Prethodno je objavljeno da je mnoštvo vozila zaustavljeno na ulasku u Pariz, a da je policija podelila više od 150 kazni, objavila je policija na Tviteru.

Glavni zahtev demonstranata je ukidanje potvrde o vakcinaciji koja je neophodna za ulazak u brojna javna mjesta i više pomoći vlasti oko računa za električnu energiju.

Prvi put od nereda tokom demonstracija "žutih prsluka" 2018. godine, žandarmerija je na ulice izvela i oklopna vozila.

Kurir.rs, Foto: Twitter video / Mediavenir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track