KAMIONI SE POVLAČE SA BLOKADE MOSTA NA GRANICI KANADA-SAD: Policija rešena da uspostavi saobraćaj, ali se građani okupljaju peške!
Foto: Profimedia / Geoff Robins / AFP

protest

KAMIONI SE POVLAČE SA BLOKADE MOSTA NA GRANICI KANADA-SAD: Policija rešena da uspostavi saobraćaj, ali se građani okupljaju peške!

Planeta -

Demonstranti koji su šest dana blokirali američko-kanadski granični prelaz počeli su da odlaze bez otpora posle današnje intervencije kanadske policije.

Kada su jutros stigli kordoni policijskih formacija, mnogi demonstranti odstupili su sa mosta Ambasador na kojem su blokirali protok saobraćaja i roba i primorali auto industriju obe strane da obustavi proizvodnju.

Demonstranti šesti dan protestuju protiv kanadskih mera i ograničenja u borbi protiv korona virusa a izražavaju i nezadovljstvo prema premijeru Džastinu Trudou.

Prema snimcima sa društvenih mreža, dok se kamioni sklanjaju sa blokade mosta, građani se peške okupljaju da podrže protest.

Ranije je kanadska pokrajina Ontario proglasila vanredno stanje zbog protesta kamiondžija koji su paralizovali glavni grad i ometaju trgovinu sa SAD, a pokrajinski premijer Da Ford obećao je da će učiniti sve što je potrebno da okonča blokade.

Ontario, Konvoj slobode, kamiondžije, most
foto: Profimedia / Denette Nathan/CP/ABACA

Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je 11. februara, nakon razgovora sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom, da se okupacija Otave i blokade vitalnih trgovinskih veza sa SAD moraju okončati.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE), važni most Ambasador, koji povezuje Vindzor i Detroit, svakodnevno koristi više od 40.000 putnika i turista, zajedno s kamionima koji u proseku dnevno prevoze robu u vrednosti od 323 miliona dolara - što je oko jedne četvrtine trgovine između SAD i Kanade.

Kanadski protesti "Konvoj slobde" odjeknuli su svetom i inspirisali proteste u Francuskoj. Pariska policija mobilisala je oko 7.000 pripadnika zbog protesta nezadovoljstva merama protiv pandemije tokom vikenda.

Zaustavljeno je najmanje 500 vozila koja su pokušala da udju u prestonicu. Na drugom mestu najmanje dva demonstranta privedena su zbog posedovanja noževa i čekića.

Kurir.rs / Agencije, Foto: Profimedia / Geoff Robins / AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track