POTRESNA ISPOVEST CVEĆARKE Nisu verovali da trpi velike bolove, a onda...
Foto: SAUL LOEB / AFP / Profimedia

ne zna se da li će se u potpunosti oporaviti

POTRESNA ISPOVEST CVEĆARKE Nisu verovali da trpi velike bolove, a onda...

Planeta -

Cvećarka (57) iz Velike Britanije koja je razvila iscrpljujuće stanje koje ju je ostavilo prikovanu za krevet i u stalnim bolovima morala je da postane ''detektivka'' da bi otkrila da ima potencijalno smrtonosnog parazita u svom telu.

Naime, godinama je u telu imala parazita koji prouzrokuje smrt u 90 odsto akutnih slučajeva. Tokom više poseta hitnoj pomoći uzrok stanja u kojem se nalazila nije razotkriven.

Pet godina je išla na analize u razne bolnice i kod raznih specijalista, među kojima su bili i hematolozi i endokrinolozi. Nakon svih tih pretraga postala je očajna, jer lekari nisu mogli da joj pomognu.

Frensis Mejnard (57), majka dvoje dece prve simptome je počela da oseća uoči dana majki 2011. godine. Prvo se pojavila bol u rukama i nogama, a budući da je radila u cvećari, nije bila u stanju raditi svoj posao kako treba i morala je brzo da odustane od njega.

Kako se bolest razvijala, počela je da oseća hronični umor i izgubila je motoriku u rukama koja joj je bila izuzetno važna za rad, ispričala je ona za Dejli mejl.

Uzela stvar u svoje ruke

Prvi pomaci u dijagnostifikovanju njenog stanja nastali su kada je čitala o lajmskoj bolesti i odlučila je da kupi mikroskop i da uzme stvar u svoje ruke. Mikroskop je naručila iz Indije sa povećanjem od 1.000 puta. Uzela je uzorak krvi i počela da ga posmatra.

-Uopšte nisam očekivala da ću da vidim nešto. Pomerala sam sočivo gore-dolje, ali onda sam videla nešto, rekla je Mejnard dodajući kako je njen lekar opšte prakse odbacio njenu tezu i odbio da napravi analizu krvi. Nakon uzastopnog insistiranja, ipak je dobila uput i poslata je u londonsku bolnicu za tropske bolesti.

Tamo joj je dijagnostifikovana strongiloidijaza, bolest koju prouzrokuje okrugli crv. Mikroskopska stvorenja obično ulaze u telo kroz kontakt sa tlom, a onda napadaju krvotok i organe. Kako joj je parazit ušao u telo nije poznato. Budući da je Mejnard bila cvećarka, smatra se da je mogla da se zarazi putem uvezenog egzotičnog cveća. Ova vrsta parazita može da živi u telu godinama bez da izaziva simptome.

Možda se nikada neće oporaviti

Mejnard je bila šokirana, ali i uzbuđena nakon dijagnoze, utešno joj je bilo to što je napokon dobila dokaz da njena bol nije izmišljena, jer nakon toliko pregleda, tvrdi, da je i sama počela da sumnja u nju.

Ubrzo nakon dijagnoze je dobila i jake lekove, ali postoji šansa da se neće nikada oporaviti. U februaru 2016. dobila je dozu ivermektina koji prekida reproduktivni ciklus paralizirajući parazita, ali uspeh i dalje nije zagarantovana.

-Ponekad se osećam da sam u nekoj vrsti remisije - imam dobre i loše dane. I dalje sam izuzetno ljuta i uzrujana što lekari nisu uspeli da identifukuju problem, rekla je Frenis koja je i dalje teško pokretna i registrovana je kao osoba sa invaliditetom.

Kurir.rs/Dejli mejl/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track