PARIZ I DALJE POD POLICIJSKIM NADZOROM: Uhapšen vođa žutih prsluka
Foto: Profimdia / Sameer Al-DOUMY / AFP

konvoj slobode

PARIZ I DALJE POD POLICIJSKIM NADZOROM: Uhapšen vođa žutih prsluka

Planeta -

Nekoliko stotina vozila čiji su vozači u konvojima učestvovali u protestu protiv kovid propusnica, u nedelju rano ujutro napustilo je regiju Pariza i krenuli su ka Briselu gde, uprkos zabrani belgijskih vlasti nameravaju da protestuju u ponedeljak, a Pariz je ostao pod pojačanim policijskim nadzorom.

Izvor iz policije je rekao da ih je gotovo 450 u nedelju ujutro napustilo pariska predgrađa i područje Bulonjske šume gde su bili stacionirani.

Deo njih bi i sutra ujutro mogao da krene prema Biselu, budu li pratili slogan organizatora pokreta pod nazivom "konvoj slobode", a pokrenut je po uzoru na konvoj kanadskih vozača koji i danas, treću nedelju zaredom, paralizuju Otavu. Pratilo ih je još nekoliko zemalja.

Pariz, demonstracije, Francuska, protest, Konvoj slobode
foto: EPA / Christophe Petit Tesson

Međutim, vlasti su zabranile bilo kakve demonstracije "motornim vozilima" u Briselu i objavile su da su preduzele mere "kojima će da spreči blokadu glavnoga belgijskog grada".

U tvitu je pariska policija napisala da je u nedelju raspoređena kako bi sprečila demonstrante iz cele Francuske da blokiraju grad svojom operacijom zvanom "konvoj slobode", koja je zabranjena.

Od petka do ponedeljka mobilizovano je oko 7.500 pripadnika policije.

U subotu demonstranti protiv kovid propusnica, ali i predsednika Emanuela Makrona, nisu blokirali francuski glavni grad kako su prvobitno hteli.

Pariz, Protest, Francuska, demonstracije, Konvoj slobode
foto: Profimdia / Sameer Al-DOUMY / AFP

Policija je uhapsila 97 osoba i kaznila 513, prema službenom izvaštaju.

Posebno su intervenisali u noći na nedelju u četvrti Šanzelize i u Bulonjskoj šumi, zapadno od Pariza, kako bi rasterali poslednje demonstrante, saopšteno je iz sedišta policije.

Početkom subotnjeg poslepodneva više od stotinu vozila uspelo je da dođe do Šanzelizea, ali ih je policija postepeno uklonila uz pomoć suzavca.

Pokret je inspirisan kanadskim "konvojima slobode" koji su paralizovali Otavu, a koji su ušli u treću nedelju.

U Francuskoj su se okupili protivnici propusnica koje vakcinisanim osobama protiv koronavirusa osiguravaju pristup velikom broju mesta koja su otvorena za javnost (restorani, bioskopi, itd.), ali i demonstrante protiv većih računa za energiju.

Među uhapšenima u subotu je i jedan od vođa "žutih prsluka" Žerom Rodriges.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track