EVROPSKA CENTRALNA BANKA UPOZORAVA: Hakeri koje sponzoriše Moskva mogu da napadnu naše finansije zbog Ukrajine
Foto: Printscreen YToutube/TheRichest

tenzije rastu

EVROPSKA CENTRALNA BANKA UPOZORAVA: Hakeri koje sponzoriše Moskva mogu da napadnu naše finansije zbog Ukrajine

Planeta -

Evropska centralna banka (ECB), telo EU zaduženo za regulisanje finansija u evrozoni, upozorila je finansijske institucije da bi mogle postati mete sajber napada koje sponzoriše Rusija, jer tenzije sa Ukrajinom nastavljaju da rastu.

Govoreći na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen godišnji pregled, predsednik Nadzornog odbora ECB Andrea Enrija rekao je bankama da se fokusiraju na jačanje svoje bezbednosti.

„Tražimo od (banka) da pojačaju svoje mere sajber režima i sagledaju potencijalno povećanje napada i opasnost od ovih napada“, rekao je Enria.

Upozorenje dolazi pošto je Rusija optužena da je postavila više od 100.000 vojnika u blizini svoje granice sa Ukrajinom, a neki veruju da je to znak predstojećeg vojnog upada.

Kremlj je više puta negirao bilo kakve planove za invaziju, dok je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski takođe umanjio rusku pretnju. Međutim, mnogi u EU i SAD veruju da je rat iza ugla.

Prema Rojtersu, strah od rata je takođe naveo druge regulatore, uključujući njujorško Odeljenje za finansijske usluge, da upozore na moguće hakovanje koje sponzoriše Rusija.

Ranije ove godine, hakeri su pogodili veb stranice ukrajinske vlade za šta je kasnije okrivljena Moskva.

U napadima su objavljene poruke na sajtovima, sa upozorenjem građanima da su svi njihovi lični podaci objavljeni.

„Svi dokazi ukazuju na činjenicu da je Rusija stajala iza sajber napada“, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za digitalnu transformaciju. „Moskva nastavlja da vodi hibridni rat.

Kremlj je negirao svaku informaciju o napadu.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track