AMBASADA UKRAJINE SAOPŠTAVA: Rusko priznanje Luganske i Donjecke republike značiće da Moskva ruši sporazume iz Minska!
Foto: Shutterstock

Oštra rekacija na najavu

AMBASADA UKRAJINE SAOPŠTAVA: Rusko priznanje Luganske i Donjecke republike značiće da Moskva ruši sporazume iz Minska!

Planeta -

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine upozorilo je Rusiju na posledice priznavanja tzv Lugansko-donjecke narodne republike. „L/DNR“: neće biti nikakvih pravnih posledica, ali će se Ruska Federacija suočiti sa odgovorom svetske zajednice

"Priznanje od strane Rusije tzv. „L/DNR“ značiće njeno svesno povlačenje iz Minskih sporazuma. Takav korak zadaće ozbiljan udarac političko-diplomatskom rešavanju situacije u Ukrajini.

Priznanje od strane Kremlja tzv. „L/DNR“ neće imati nikakve pravne posledice. Rusija neće moći da predstavi rusku okupatorsku upravu na privremeno okupiranim teritorijama Luganske i Donjecke oblasti kao „nezavisne subjekte“, niti će moći da prikrije svoju umešanost kao jedne od strana oružanog sukoba u Donbasu. Naprotiv, Putinova podrška rezoluciji Državne dume RF imaće šire razorne posledice po međunarodne zakone, kao i globalnu bezbednosnu arhitekturu.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine poziva Moskvu da zauzme konstruktivan stav kako bi se napredovalo u okviru pregovaračkih formata. U suprotnom Rusija će biti u potpunosti odgovorna za rušenje Minskih sporazuma i proces mirnog rešavanja oružanog sukoba. Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je da će priznanje „nezavisnosti“ ORDLO-a pd strane Rusije značiti njeno potpuno i očigledno povlačenje iz Minskih sporazuma, kaže se u saopštenju koje je objavila Ambasada Ukrajine u Srbiji.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja