DIV SA DARDANELA: Ovo arhitektonsko čudo spaja Evropu i Aziju i ima najduži raspon na svetu FOTO
Foto: Kemal Aslan / Sputnik / Profimedia

most čanakale

DIV SA DARDANELA: Ovo arhitektonsko čudo spaja Evropu i Aziju i ima najduži raspon na svetu FOTO

Planeta -


Ovaj viseći most ima najduži raspon na svetu i spaja dva kontinenta.

Viseći most 1915 Čanakale koji povezuje Evropu i Aziju preko moreuza Dardaneli, zvanično će biti otvoren 26. februara, pet godina nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan položio kamen temeljac.

- Doći će naši partneri iz Južne Koreje, dolazi i premijer, a čekamo samo potvrdu od predsednika, rekao je Ebru Ozdemir, šef uprave kompanije LİMAK Holding koja upravo dovršava gradnju mosta, prenosi Jutarnji list pisanje turskih medija.

On je objasnio i da je trošak projekta sa predviđenih 2,8 milijardi evra porastao na 3,1 milijardu evra. Kao razlog poskupljenja naveo je poremećaje u nabavci koje izazvala pandemija.

0663007154, Čanakale, viseći most
foto: Kemal Aslan / Sputnik / Profimedia

- Garantujem vam da most i auto-put koji vodi do njega nisu mogli da bud napravljeni za manje novca, rekao je on i dodao da će mostarina najverovatnije iznositi 15 evra.

Osim mosta gradi se i 85 kilometara deonice auto-puta, od toga 75 kilometara na evropskoj strani i 10 kilometara na azijskoj strani.

Ovaj most, osim što spaja dva kontinenta, izdvaja se i najdužim rasponom na svetu, koji se između dva glavna pilona (visoka 318 metara) proteže do dužine od čak 2023 metara.

To je 32 metra duže od još uvek aktuelnog rekordera, visećeg mosta Akaši Kaikjo u Japanu (koji je dovršen 1998. godine).

0663008444, Čanakale, viseći most
foto: Kemal Aslan / Sputnik / Profimedia

Most Kanakale 1915 biće dug 3563 metra, a sa prilaznim vijaduktima dosegnuće dužinu od 4608 metara. Predviđeno je da ima tri vozne trake u svakom smeru, zajedno sa platformama koje će služiti radnicima za održavanje mosta.

Inače, dužina glavnog raspona od 2023 metra u sebi ima dosta simbolike, budući da predstavlja godinu na koju će se slaviti 100. godišnjica Republike Turske, koju je utemeljio Mustafa Kemal Ataturk.

Simbolika tu ne staje. Sam naziv mosta, 1915 Čanakale, odaje počast bici za Galipolje iz Prvog svetskog rata u kojoj je turska vojska porazila oružane snage sila Antante, uglavnom iz tadašnjeg Britanskog carstva.

Kurir.rs/jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track