POLICIJA HAPSI KAMIONDŽIJE ANTIVAKSERE: Neki se sami predali, drugi pružili otpor
Foto: EPA / ANDRE PICHETTE

treća nedelja

POLICIJA HAPSI KAMIONDŽIJE ANTIVAKSERE: Neki se sami predali, drugi pružili otpor

Planeta -

Kanadska policija počela je u petak da hapsi demonstrante, u pokušaju da okonča saobraćajnu blokadu glavnog grada Otave koja traje već tri nedelje, a koju su izazvale stotine kamiondžija ogorčeni zbog restrikcija uvedenih da bi se sprečilo širenje kovid-19.

Policajci su išli od jednog do drugog kamiona, prikolice i drugih vozila parkiranih na ulicama Otave, javlja Asošiejted pres.

Neki demonstranti su se sami predali i odvedeni su u pritvor, saopštila je policija. Neki su odvedeni u lisicama. Jedna uhapšena osoba nosila je transparent koji je glasio: "Uvedite obavezu slobode." Mnogi od demonstranata su i dalje prkosni. "Sloboda nikada nije bila besplatna. Pa šta ako nas stavljaju u lisice i vode u zatvor?", pitao je kamiondžija Kevin Homand iz Montreala.

Kako prenosi Glas Amerike (VOA), policija je načinila prvi korak da okonča kamiondžijsku "okupaciju" Otave u četvrtak uveče, kada je uhapsila dvojicu glavnih lidera protesta. Takođe je zatvorila veći deo centra grada da bi sprečila da ljudi iz drugih mesta dolaze u pomoć demonstrantima iz takozvanog "konvoja slobode." Prestonica je bila poslednje uporište protesta posle tri nedelje demonstracija i blokada koje su zatvorile granične prelaze sa SAD, nanele ekonomsku štetu obema zemljama, i stvorile političku krizu za premijera Džastina Trudoa.

Demonstracije vozača kamiona, prikolica i pokretnih kuća širom zemlje prvo su se fokusirale na zahteve za obaveznu vakcinaciju kamiondžija koji ulaze u zemlju, da bi zatim prerasle u širi napad na pandemijske mere koje je uvela Trudoova vlada.

Kurir.rs/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track