BESANA NOĆ U LUGANSKU Dignut deo gasovoda DRUŽBA! Gasna stanica pretvorena u ruševinu! Međusobne optužbe pljušte VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

Snabdevanje evrope gasom

BESANA NOĆ U LUGANSKU Dignut deo gasovoda DRUŽBA! Gasna stanica pretvorena u ruševinu! Međusobne optužbe pljušte VIDEO

Planeta -

Snažna eksplozija potresla je u petak kasno uveče Lugansk. Prvo je veliki bljesak osvetlio čitav grad, a onda se čula i stravična detonacije. U prvi mah niko nije znao šta se dogodilo, a onda su vlasti te nepriznate oblasti na istoku Ukrajine saopštili da je u terorističkom aktu, dignut gaspovod, odnosno gasna stanica. Kasnije je utvrđeno da je raznet deo južnog kraka najvećeg gasovoda "Družba koji snabdeva ruskim gasom zapadnu Evropu.

Vlasti LNR, koje na zapadu označavaju kao separatiste koji hoće deo teritorije da priključe Rusiji za ovu sabotažu, odnosno diverziju optužili su ukrajinsku vojsku i vladu u Kijevu da stoji iza ovog terorističkog napada, dok se druge strane ukrajinska vlast veruje da je u pitanju "fals fleg" operacija kako bi se Kijev optužio za sabotažu.

Inače gasovod "Družba" igra ključnu ulogu u izvozu ruskog gasa u Evropu, a posebno u Nemačku, ali i ostale države EU. U nameri da izbegne Rusiju kao transportni koridor, Rusija je prvo izgradila Severni tok 1, a kasnije i Severni tok 2 koji je i dalje predmet spora i koji amerika želi po svaku cenu da zaustavi njegovo puštanje u upotrebu.

Gasovod, inače nije diran u vreme najžešćih sukoba u Ukrajini 2014. i 2015. godine niti je prekidana bila isporuka.

Poslednji put gasovod i to njegov severni krak bio je dva puta predmet spora, prvi put kad je beloruski predsednik Lukašenko zavrnuo gas Evropi zbog migrantske krize na istoku Evrope, a drugi put Rusija kada je zbog spora oko dugoročnih ugovora zaustavila isporuku gasa Zapadnoj Evropi.

Inače kroz Ukrajinu osim gasovoda "Družba", prolazi i gasovod "Sojuz" preko koga se iz Rusije gas izvozi na Ukrajinu i Belorusiju, a odatle u Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovaču, SR Nemačku, Austriju.

Kurir.rs/A.Mlakar ·

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track