ČEKANJU JE DOŠAO KRAJ! Posle skandala sa Đokovićem, tvrđava Australija odustala od rigidne koronapolitike, otvara vrata turistima
Foto: EPA/LUKAS COCH

suživot sa kovidom

ČEKANJU JE DOŠAO KRAJ! Posle skandala sa Đokovićem, tvrđava Australija odustala od rigidne koronapolitike, otvara vrata turistima

Planeta -

Australija će u ponedeljak dočekati međunarodne turiste nakon gotovo dve godine od zatvaranja svojih granica.

"Čekanju je došao kraj", rekao je premijer Skot Morison novinarima u Melburnu.

Otvaranje Australije za turiste najjasniji je pokazatelj napuštanja strogog pristupa u borbi protiv pandemije kovida-19 i opredeljenja za suživot s virusom uz vakcinaciju kako bi se smanjila smrtnost i broj teških slučajeva bolesti, prenose agencije.

Većina od 2,7 miliona zaraženih koronavirusom u zemlji registrovana je s dolaskom varijante omikron krajem novembra.

No, s jednom od najviših stopa vakcinisanih - više od 94 posto ljudi starijih od 16 godina - bilo je nešto manje od 5000 smrtnih slučajeva, mnogo manje nego u drugim razvijenim zemljama.

U nedelju je zemlja registrovala više od 16.600 slučajeva koronavirusa i najmanje 33 smrtna slučaja, uglavnom u tri najnaseljenije države - Novi Južni Vels, Viktorija i Kvinslend.

Da li će se putnici vratiti odmorima u nekadašnjoj "tvrđavi Australija" ostaje da se vidi.

Australija je svoje otvaranje postepeno počela u novembru, najpre dopuštajući Australcima da putuju i izlaze iz zemlje, a zatim je počela da prima međunarodne studente i neke radnike.

Od ponedeljka mogu ući svi putnici. Potpuno vakcinisani turisti neće morati u karantin.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track