U TOKU ZAVRŠNI NAPORI NA OKONČANJU BLOKADE: Policija u Otavi uhapsila 170 ljudi, odvukla više od 50 kamiona
Foto: AP/Justin Tang, AP/Cole Burston, EPA/Amru Salahuddien

konvoj slobode

U TOKU ZAVRŠNI NAPORI NA OKONČANJU BLOKADE: Policija u Otavi uhapsila 170 ljudi, odvukla više od 50 kamiona

Planeta -

Kanadska policija saopštila je da ulaže završne napore da iz Otave ukloni demonstrante koji su glavni grad zemlje paralizovali parkiranjem i logorovanjem na ulicama više od tri nedelje u znak protesta protiv kovid mera.

Policija je uhapsila 170 osoba i odvukla 53 vozila od kada je u petak ujutro počela s naporima da razbije prostest koji je premijera Džastina Trudoa prisilio da posegne za retko korišćenjim ovlašećnjem za vanredno stanje.

Policija je u subotu upotrebila biber sprej i šok bombe kako bi isterala uporne demonstrante koji su ostali, očistivši većinu prostora ispred parlamenta i kandelarije premijera.

Kanada, protesti, kamiondžije
foto: EPA/Amru Salahuddien

Međutim, "džepovi" ukopanih kamiondžija i drugih demonstranata su i dalje ostali.

"Neki od uhapšenih u subotu nosili su pancire, a u torbama i vozilima imali su dimne bombe i druga priotehnička sredstva", saopštila je policija.

"Ova operacija ide dalje. Nije gotova i biće nam potrebno više vremena dok ne postignemo svoje ciljeve", rekao je u subotu privremeni načelnik policije Otave Stiv Bel.

U početku, kanadske kamiondžije su pokrenule "Konvoj slobode" tražeći ukidanje obavezne vakcinacije koronavirusa za prelazak granice za vozače kamiona, ali se blokada pretvorila u demonstracije protiv Trudoa i vlade.

Kanada, protesti, kamiondžije
foto: AP/Justin Tang

Trudo se u ponedeljak pozvao na posebna ovlašćenja i vladi dao odrešene ruke u zaustavljanju protesta, uključujući zamrzavanje računa onih za koje se sumnja da podržavaju blokade, bez pribavljanja sudskog naloga.

"Policija se probija ulicama metodično i odgovorno. Ovo je ohrabrujuće, ali posao još nije završen", rekao je u subotu ministar javne beubednosti Marko Mendisino.

Kanada, protesti, kamiondžije
foto: AP/Justin Tang

"Demonstranti, koje je policija snimila, će odgovarati", dodao je Bel. "Aktivno ćemo nastojati da vas identifikujemo i nastavimo sa finansijskim sankcijama i kaznenim prijavama... Ova istraga će se nastaviti mesecima".

Kanada od početka pandemije spada u države s najrigoroznijim pandemijskim merama, a iako je Trudo demonstrante u Otavi pre nego što je njihov "Konvoj slobode" došao u grad nazvao "rubnom manjinom", njihove demonstracije počele su značajno da menjaju javno mnijenje zbog čega je deo provincija krenuo i sa značajnim ublažavanjem mera.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track