PUTINE, DOSTA JE! SLOBODA ZA UKRAJINU: Najtiražniji nemački list ne želi više da gleda logo Gasproma na dresovima Šalkea
Foto: Profimedia / Peter Kovalev / TASS

ukrajinska kriza

PUTINE, DOSTA JE! SLOBODA ZA UKRAJINU: Najtiražniji nemački list ne želi više da gleda logo Gasproma na dresovima Šalkea

Planeta -

Dosta je bilo sa reklamiranjem Putinovog dresa, poručuje u ljutitom komentaru novinar nemačkog lista Bild.

Podstaknuti najnovijim dešavanjima ogađanjima na istoku Evrope i ruskom pretnjom invazije na Ukrajinu, u uglednom nemačkom listu odlučili su da više ne žele da gledaju logo Gasproma na dresovima fudbalskog kluba Šalke 04.

Umesto loga ruskog naftnog diva, u štampanom i internet izdanju lista zalepili su slogan "Sloboda za Ukrajinu" (Freiheit für die Ukraine), prenosi Jutarnji list.

- Teško je to gledati. Nepodnošljivo! Moramo na televiziji uz himnu Lige šampiona da gledamo reklamu za Gasprom dok Putinove trupe kreću za Ukrajinu, napisao je novinar Valter M. Straten.

Podsećanja radi, Gasprom je od 2012. sponzor Uefe.

Kolumnista dalje navodi da će ljubitelji fudbala gledati igrače Šalkea u dresovima s logom Gasproma, kao da je reč o običnom sponzoru, a ne finansijeru ruske državne moći. Uz to i rata, ističe.

- Trebalo bi da se radujemo finalu Lige prvaka 28. maja u Sankt Peterburgu. U Areni Gasprom, udaljenoj 462 metra od sedišta naftnog giganta. Lopta se kotrlja, rublja se kotrlja, a sada i tenkovi. Triptih užasa. Šalke i Uefa pokušavaju da se izmigoljei nemuštim objašnjenjima da nemaju nikakve veze s politikom ruskog predsednika Vladimira Putina, piše novinar.

- To je laž! Naravno da diktatori koriste sport kao lepu pozadinu za svoja prljava dela, i to se ne odnosi samo na Olimpijske igre u Pekingu, poručuje kolumnista Bilda.

U komentaru Bilda se ističe da je Putin prešao svaku granicu ako napadne susednu državu i uskrati joj bilo kakvo pravo na postojanje.

U zaključku Bild navodi kakve bi "sportske sankcije" Evropa trebalo da nametne Putinu u slučaju rata.

- Ne sme biti finala Lige šampiona u Sankt Peterburgu, nema oglašavanja Gasproma na utakmicama Lige prvaka. Na dresovima Šalkea ne bi smelo biti loga Gasproma. Samo ga zalepite drugom trakom, poručuju iz Bilda.

Da bi Gasprom bio skinut sa dresova Šalkea, potrebno je da klub odluči da raskine milionski ugovor sa ruskom naftnom kompanijom i vrlo verovatno plati penale.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track