UKRAJINA UPUTILA DRAMATIČAN APEL TURSKOJ: Ako se usvoji, ruska mornarica ostaje zatvorena u Crnom moru!
Foto: EPA / Tolga Bozoglu, Profimedia / Alexei Druzhinin / TASS, Profimedia

saveznici

UKRAJINA UPUTILA DRAMATIČAN APEL TURSKOJ: Ako se usvoji, ruska mornarica ostaje zatvorena u Crnom moru!

Planeta -

Ukrajina posmatra prisustvo ruskih ratnih brodova u blizini svojih granica u Crnom moru kao pretnju i zatražiće od Turske da razmotri zatvaranje dva plovna puta za ruske brodove ako Moskva izvrši invaziju, izjavio je u sredu (23. februara) ukrajinski ambasador u Turskoj Vasil Bodnar.

Rusko priznanje dva otcepljena regiona u istočnoj Ukrajini ove nedelje izazvalo je brzu reakciju i sankcije zapadnih sila.

Turska, koja se na Crnom moru graniči i sa Ukrajinom i sa Rusijom, u principu je protiv sankcija, ali je taj potez Rusije nazvala neprihvatljivim, prenosi Strejt Tajms.

Ranije ovog meseca, šest ruskih ratnih brodova i jedna podmornica prešli su moreuz Dardanele i Bosfor do Crnog mora na, kako je Moskva, pomorske vežbe u blizini voda Ukrajine.

Bosfor
foto: Reuters

Upitan o prisustvu ruskih ratnih brodova u blizini ukrajinskih granica, Bodnar je u intervjuu Rojtersu rekao da ti brodovi predstavljaju „veliku opasnost“ za Kijev, dodajući da je ruska pomorska koncentracija u Crnom moru „ogromna“.

„Smatramo da ćemo, u slučaju široke vojne invazije ili početka vojnih aktivnosti protiv Ukrajine – kada rat postane ne samo de fakto, već i de jure – zatražiti od turske vlade da razmotri mogućnost zatvaranja moreuza u Crnom moru. za državu agresora“, rekao je on.

Prema Konvenciji iz Montrea iz 1936. godine, članica NATO-a Turska ima kontrolu nad moreuzima Bosfor i Dardanele, koji povezuju Sredozemno i Crno more.

Pakt daje Ankari ovlašćenje da reguliše tranzit pomorskih ratnih brodova i da zatvori moreuz za strane ratne brodove tokom rata i kada je ugrožen.

„Predložili smo niz inicijativa, počevši od metoda konsultacija između naših strana, pa do stvaranja zajedničkog mehanizma reagovanja na pretnje bezbednosti u našem regionu“, rekao je Bodnar, dodajući da Ukrajina i dalje veruje da je diplomatsko rešenje moguće.

Navedeno je da je turski predsednik Tajip Erdogan u sredu rekao da Turska, koja ima dobre veze i sa Ukrajinom i sa Rusijom, ne može da napusti svoje veze ni sa jednom od njih i da će preduzeti korake da osigura da odnosi ostanu netaknuti.

Gradeći blisku saradnju sa Rusijom u oblasti odbrane i energetike, Ankara je takođe prodala sofisticirane bespilotne letelice Ukrajini i potpisala ugovor o zajedničkoj proizvodnji, što je razbesnelo Moskvu.

Turska se protivi ruskoj politici u Siriji i Libiji, njenoj aneksiji Krima 2014. i njenom priznanju dva gruzijska regiona 2008. godine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track