NARODNI KONVOJ KREĆE NA BELU KUĆU: Američke kamiondžije traže ukidanje kovid mera i neće odustati dok to ne dobiiju VIDEO
Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

hrabro

NARODNI KONVOJ KREĆE NA BELU KUĆU: Američke kamiondžije traže ukidanje kovid mera i neće odustati dok to ne dobiiju VIDEO

Planeta -

Grupa američkih kamiondžija trebalo je u sredu da krene na 4.000 kilometara dug put od Kalifornije do Vašingtona u znak protesta protiv ograničenja zbog korona virusa.

Grupa, koja sebe naziva „Narodni konvoj“, jedna je od nekoliko koja počinje iz različitih delova zemlje i treba da počne da stiže u američku prestonicu na različitim mestima do kraja sledeće nedelje – sve inspirisana demonstracijama koje su nedavno paralizovane glavni grad Kanade, Otavu.

Odobreno je da stotine vojnika budu raspoređene u Vašingtonu ako bude potrebno, saopštio je Pentagon u utorak.

Grupa koja dolazi iz Kalifornije rekla je da želi da "pokrene ekonomiju" i ponovo otvori SAD. Nejasno je koliki će biti protest; organizatori kažu da očekuju da će im se pridružiti hiljade.

Neke od grupa kamiondžija trebalo bi da stignu na vreme na obraćanje Džoa Bajdena o Stanju Unije sledećeg utorka, 1. marta, a druge će stići kasnije.

Putovanje iz Kalifornije će trajati 11 dana, a organizatori kažu da bi trebalo da stignu u Vašington u subotu, 5. marta, „ali neće ići u DC“, navodi se u saopštenju grupe.

Pentagon je u utorak saopštio da je odobrio 400 vojnika Nacionalne garde iz okruga Kolumbija, koji neće nositi oružje, da pomognu na saobraćajnicama od ove subote do 7. marta. Odobreno je i postavljanje oko 50 velikih taktičkih vozila na putevima.

Pored toga, odobreno je da do 300 pripadnika Nacionalne garde izvan Vašingtona dođu u grad da pomognu na saobraćajnicama ako je potrebno.

Brajan Brejs, vozač kamiona koji je jedan od organizatora, rekao je da, bez obzira na to gde se kamioni zaustavljaju, „ne idemo nigde“ dok se ne ispune zahtevi grupe. Ti zahtevi uključuju ukidanje zahteva za vakcinom protiv korone i maskama.

Većina američkih država već ublažava neka ograničenja. U Kaliforniji su prošle nedelje ukinuti zahtevi za univerzalne maske, dok su maske za vakcinisane osobe potrebne samo u oblastima visokog rizika kao što su javni prevoz, škole i zdravstvene ustanove.

Takođe se očekivalo da će još jedan konvoj napustiti Skrenton u Pensilvaniji - predsednikov rodni grad - u sredu i stići na sistem Beltvej puteva, formalno poznat kao Interstate 495, negde tokom popodneva. Organizator Bob Bolus iz Skrentona rekao je vašingtonskoj televiziji VJLA da njegov konvoj nema nameru da krši zakone ili blokira saobraćaj, ali je upozorio da bi se to moglo dogoditi ako se ne ispune njihovi zahtevi u vezi sa korona merama i cenom goriva.

„Neće da nas zastrašuju i neće da nam prete. Mi smo moć, a ne oni“, rekao je Bolus, kamiondžija koji poseduje kompaniju za pomoć ns putu.

Od srede ujutru po lokalnom vremenu, konvoj, koji još nije napustio Skrenton, sastojao se od tegljača, kipera i nekoliko kamioneta.

U Kanadi, protesti povezani sa pandemijom gušili su ulice u Otavi više od tri nedelje i blokirali najprometniji kopneni prelaz između Kanade i Sjedinjenih Država - Ambasadorski most koji povezuje Vindzor, Ontario i Detroit - na šest dana.

Premijer Džastin Trudo se pozvao na retko korišćena vanredna ovlašćenja da okonča proteste, a kanadska policija je tokom vikenda vratila osećaj normalnosti u Otavi.

„Planiramo da ostanemo neko vreme i nadamo se da neće eskalirati na način na koji je Trudo uradio sa svojim odvratnim prekoračenjem vlade“, rekao je Brase iz Adelanta u Kaliforniji, odakle će konvoj početi, oko 130 km severoistočno od Los Angeles.

Brase je rekao da očekuje da će hiljade, možda desetine hiljada, učestvovati. Organizatori navode da je konvoj nestranački, vođen kamiondžijama i podržan od strane širokog spektra etničkih manjina i verskih vera.

Širom zemlje, novi slučajevi korone i hospitalizacije zbog korona virusa su naglo pali sa najviših vrednosti svih vremena koje su dostignute pre mesec dana, iako skoro 2.000 ljudi dnevno i dalje umire od bolesti, a broj ukupnih smrtnih slučajeva približava se 1 milion od počela je pandemija.

Kurir.rs/Gardian

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja