CENA GASA SKOČILA NEBU POD OBLAKE, EVROPSKE BERZE PALE: Cena rata u Ukrajini
Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

posledice invazije

CENA GASA SKOČILA NEBU POD OBLAKE, EVROPSKE BERZE PALE: Cena rata u Ukrajini

Planeta -

Cene gasa u Evropi dramatično su porasle danas, pošto je Rusija napala Ukrajinu, dok su evropske berze zabeležile ogroman pad.

Cena gasa u Evropi kočila je 35 posto i premašila cifru od 1400 dolara za 1000 kubnih metara, pokazuju podaci londonske ICE.

Cena martovskih fjučersa na holandskom TTF porasla je na 1.414,5 dolara za 1000 m3, odnosno 120 evra po megavatsatu.

Od 8:30 rast cene usporio je na 27,9 posto pa je iznosila 1317 dolara za 1000 kubnih metara, odnosno 113,68 evra po megavatsatu. Cene su porasle nakon jutrošnjeg pokretanja ruske invazije na Ukrajinu.

Predstavnik Gasproma: Šaljemo gas kroz Ukrajinu

Predstavnik Gasproma Sergej Kuprijanov potvrdio je za rusku agenciju TASS nastavak tranzita gasa kroz Ukrajinu za kupce u Evropi.

"Gasprom transportuje gas kroz Ukrajinu u redovnom režimu u skladu s zahtevima potrošača iz Evrope, koji danas iznose 83 miliona kubnih metara", rekao je Kuprijanov i dodao je da je to povećanje u odnosu na juče za 31,4 posto.

Cena deonica oštro pala

Na evropskim berzama cene deonica su oštro pale.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih deonica bio je u 9.30 sati u minusu 3 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks pao 2,47 posto, na 7.312 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,65 posto, na 14.095 bodova, a pariski CAC 3,12 posto, na 6.569 bodova.

Zbog napada Rusije na Ukrajinu rano jutros sve su svetske berze pod snažnim pritiskom.

Trgovci se plaše da će napad Rusije na Ukrajini uticati na snabdevanje ruskim gasom, a rast cena energenata mogao bi dodatno da postakne već visoku inflaciju, što bi opet negativno uticalo na oporavak privrede od koronakrize.

"Ulagači se plaše da će Evropa biti odsečena od ruskog gasa, da EU ne može da se nosi sa takvim šokom u snabdevanju i da će morati da obuzda potražnju, što bi bilo ekonomski iscrpljujuće. Više cne energije mogle bi da ugroze rast globalne privrede, a to je loše za rizičnije investicije", objašnjava Rej Atril, strateg u Nacionalnoj banci Australije

I na azijskim berzama su cene deonica oštro pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, oko 9.30 sati bio u minusu 3,4 posto.

Pritom su berze u Japanu, Šangaju, Južnoj Koreji, Australiji i Hongkongu potonule između 1,7 i 3,2 posto, dok se u Japanu zbog praznika ne radi.

Ruski napad odmah srušio vrednost bitkoina za osam odsto

Cena bitkoina pala je ispod 35.000 dolara rano jutros nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo vojnu operaciju protiv Ukrajine. Prema CoinMarketCapu, bitkoin je rano ujutro vredeo 34.969 dolara, što je pad veći od 8 odsto u odnosu na dan ranije, piše CNN.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track