UDARAC TURSKE RUSIMA Čavušoglu: Zabranjujemo prolazak ratnim brodovima iz Crnog mora
Foto: Stringer / Sputnik / Profimedia

rat u ukrajini

UDARAC TURSKE RUSIMA Čavušoglu: Zabranjujemo prolazak ratnim brodovima iz Crnog mora

Planeta -

Turska je zabranila ulaz vojnim brodovima u Crno more, potvrdio je tamošnji ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, a prenosi AFP.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da Turska ne može da odbaci svoje veze sa Rusijom ili Ukrajinom, dodajući da će Ankara primeniti pakt o pomorskom prolazu iz svojih moreuza kako bi sprečila eskalaciju rata, prenosi Rojters.

Turska je u nedelju opisala rusku invaziju kao "rat“, što joj je omogućilo da se pozove na članove međunarodnog sporazuma iz 1936. kojim će ograničiti prolaz nekih ruskih brodova kroz turske moreuze. Turska deli pomorsku granicu sa Ukrajinom i Rusijom i ima dobre veze sa obema državama.

Govoreći nakon sastanka vlade, Erdogan je kritikovao, kako je rekao, "neodlučan“ stav SAD i zapadnih sila prema invaziji Ukrajine, rekavši da je takav pristup znak propadanja međunarodnog poretka.

On je rekao da Turska neće napraviti kompromis u pogledu svojih obaveza prema svojim savezima, uključujući NATO, ali da takođe ne može da se drekne "nacionalnih interesa“ u svom regionu. Ponovio je da smatra da je ruska invazija neprihvatljiva.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja