FRANCUSKI MINISTAR OBJAVIO RUSIJI EKONOMSKI I FINANSIJSKI RAT: Dan kasnije morao je da ublaži izjavu! Evo zašto!
Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Bruno le mer

FRANCUSKI MINISTAR OBJAVIO RUSIJI EKONOMSKI I FINANSIJSKI RAT: Dan kasnije morao je da ublaži izjavu! Evo zašto!

Planeta -

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija, Britanija i njihovi saveznici uveli su sankcije ruskoj centralnoj banci, oligarsima i političkim zvaničnicima, uključujući predsednika Vladimira Putina, i isključili neke ruske banke iz međunarodnog platnog sistema SVIFT, navodi Rojters.

Sankcije su "izuzetno efikasne", rekao je francuski ministar finansija.

„Objavili smo ekonomski i finansijski rat Rusiji“, rekao je Bruno Le Mer radiju Frans info. „Izazvaćemo kolaps ruske ekonomije“, dodao je on.

Nekoliko sati kasnije, francuski ministar je uzvratio, rekavši agenciji AFP da je pogrešno izgovorio i da je izraz „rat“ nespojiv sa naporima Francuske da smiri tenzije oko sukoba u Ukrajini.

Moskva, Rusija, Kremlj
foto: EPA / MAXIM SHIPENKOV

„Mi nismo u sukobu sa ruskim narodom“, dodao je Le Mer.

Reči francuskog ministra finansija izazvale su gnevan odgovor bivšeg ruskog predsednika i premijera Dmitrija Medvedeva, koji je trenutno zamenik predsednika Saveta bezbednosti RF.

"Pazite šta govorite, gospodo! Zapamtite da su se ekonomski ratovi često završavali pravim oružanim sukobima", napisao je Medvedev na Tviteru.

Rusija se za samo nekoliko nedelja okrenula od unosnog izvora prihoda zbog naglog rasta cena nafte u ekonomiji u koju niko ne želi da ulaže.

Sankcije njenoj centralnoj banci ograničile su prodaju deviza i zlata za podršku rublji, komercijalnim bankama je zabranjen pristup SVIFT-u, a stranim investitorima će biti zabranjeno da beže iz ruske imovine samo privremenom zabranom prodaje koju je najavio ruski premijer danas ministar.

„U sadašnjoj situaciji, strani preduzetnici su prinuđeni da donose odluke ne rukovodeći se ekonomskim faktorima već političkim pritiskom“, rekao je premijer Mihail Mišustin na današnjoj sednici ruske vlade.

„Da bi se kompanijama dala mogućnost da donesu informisanu odluku, pripremljen je predsednički ukaz o uvođenju privremenih ograničenja napuštanja ruske imovine“, dodao je Mišustin, ne ulazeći u detalje.

Kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track