ŠTA OTKRIVA KARTA UKRAJINE KOJU JE LUKAŠENKO POKAZAO: Ko je sledeća meta ako Kijev padne?!
Foto: EPA Sergey Guneev Sputnik Kremli

pal iz belorusije

ŠTA OTKRIVA KARTA UKRAJINE KOJU JE LUKAŠENKO POKAZAO: Ko je sledeća meta ako Kijev padne?!

Planeta -

Belorusija ušla u rat na strani Rusije u Ukrajini! Belorusija demantovala da će ući u rat na strani Ukrajine! Ovako je utorak od prepodneva društvene mreže preplavila informacija da su vojne jedinice beloruske vojske ušle u Ukrajinu i krenule prema Kijevu.

Naime, u nedelju na Tviteru pojavio se snimak kolone vojnih vozila beloruske vojske. Kako su neki identfikovali radi se o voyilima koje pripadaju 103. padobranskoj brigadi iz Vitebska, 38. vazdušno jurišnoj brigadi iz Bresta i 5. brigadi za specijalne operacije Marina Gorka. Sva vojna vozila bila su parkirana uz put kod mesta Lutsk na belorusko ukrajinskoj granici.

A, onda juče ponovo prvo na Tviteru, a onda i u kredibilnim medijima poput briselskog "Politika" opet je objavljena vest da se Belorusija pridružila invaziji na Ukrajinu i da su pre vojne trupe ušle na teritoriju Ukrajine kod Černihiva, ovo su potvrdile ukrajinske vlasti.

Istu vest objavile su ukrajinski vrhovani parlament " Vrhovna Rada", koji su potvrdili da je vojska Belorusije u Ukrajini.

„Beloruske trupe su ušle u Černigovsku oblast. Informaciju je javnosti potvrdio Vitalij Kirilov, portparol Severnih snaga teritorijalne odbrane Ukrajine. Više detalja kasnije", navodi se u njegovom tvitu.

Par sati kasnije pojavila se slika iz nekog ukrajinskog naselja, koje je bilo sravnjeno i spaljeno. Opet na Tviteru napisano je da je kroz to naselje prošla beloruska vojska. Ispostavilo se da ni to nije bilo tačno i da ju u pitanju delovanje taktičke balističke rakete "Iskander M" od pre par dana.

S druge strane ima i tvrdnji da se beloruska vojska stopila sa ruskom u džinovskoj vojnoj koloni koja juri prema Kijevu.

Ono što je zanimljivo i na ruskom kanalu Telegram sem ukrajinskih tvrdnji nije bilo nijednog snimka vojske Belorusije u Ukrajini koja juri prema Kijevu da pomogne Rusima u zauzimanju prestonice.

S druge strane o ovome se oglasio i belourski predsednik Aleksandar Lukašenko koji je saopštio:

Belorusija ne planira da se pridruži ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini, rekao je on, a preneo Rojters.

Lukašenko je demantovao navode Kijeva da ruske trupe napadaju Ukrajinu sa teritorije Belorusije, javila je beloruska državna novinska agencija Belta.

Ali, on je dodao da će beloruska vojska rasporediti još trupa na granici sa Ukrajinom.

Upravo dok je Lukašenko govorio i pokazivao na mapi šta se trenutno dešava u Ukrajini posebnu pažnju zaokupljala je njegova mapa, koja govori o tome da je najverovatnija ruska konačna meta možda Transnjistrija i Tiraspolj u kome živi velika ruska manjina, a koja je pod zaštitom 14. ruske armije.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja