HOROR: Rusi zauzeli nuklearku Zaporožje, raketama razaraju Marijupolj i Harkov, gomilaju trupe oko Kijeva!
Foto: Kurir, Institut za proučavanje rata

SEDMI DAN RATA U UKRAJINI

HOROR: Rusi zauzeli nuklearku Zaporožje, raketama razaraju Marijupolj i Harkov, gomilaju trupe oko Kijeva!

Planeta -

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je poginulo 498 ruskih vojnika, dok je 1.597 ranjeno. Ukrajininski predsednik Zelenski tvrdi da je poginulo 6.000 Rusa

Ruska vojska ni sedmog dana invazije na Ukrajinu nije uspela da zauzme nijedan veći grad, ali jeste nekoliko manjih naselja. Osim toga, zauzeta je nuklearna elektrana Zaporožje, a žestoke bitke vodile su se za Marijupolj i Harkov, koji su zasuti raketama.

- Ubili smo 6.000 ruskih vojnika, zašto? Nemoguće je da zauzmete Ukrajinu, ovo je naša zemlja. Dragi moji, doći će dan kada ćemo moći da spavamo, ali to će biti nakon rata - poručio je Vladimir Zelenski, ukrajinski predsednik.

Rat u Ukrajini, Ukrajina, Ruska Vojska
foto: Profimedia

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je juče da je u operacijama poginulo 498 ruskih vojnika, dok je 1.597 ranjeno. Ukrajinska strana je izgubila 2.870 vojnika, dok je 3.700 ranjeno, a 572 ukrajinska vojnika su zarobljena. Kako se navodi u vestima s terena, konstantno zasipanje raketama predgrađa Kijeva i Harkova ukazuju da se sprema upad ruske vojske u te gradove. Broj trupa oko glavnog grada se neprestano gomila, a civili pokušavaju da napuste prestonicu.

Civilne žrtve

- Spremni smo, branićemo Kijev! Kijev stoji i stajaće - poručio je Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva i legendardni ukrajinski bokserski šampion.

Ukrajinska vojska takođe je saopštila i da je Rusija za grad pripremila upad 30 borbenih grupa veličine puka sa kojima će se krenuti u akciju zauzimanja prestonice Ukrajine.

Najveći industrijski centar i saobraćajno čvorište Harkov puna tri dana je na udaru ruskih raketa. Juče ujutru u raketiranju grada raketama kalibra 300 mm teško je oštećena zgrada policije i uništen Institut za sociologiju, koji je izgoreo. Prema podacima agencije Rojters, ukupan broj stradalih u Harkovu porastao je na 21.

- Harkov je grad koji govori ruski. Svaki četvrti stanovnik ima rođake u Ruskoj Federaciji. Međutim, odnos grada prema Rusiji danas je potpuno drugačiji nego što je bio. Nikada nismo očekivali da će se to dogoditi. Potpuno uništenje i genocid nad ukrajinskim narodom je neoprostivo - rekao je Igor Terehov, gradonačelnik Harkova, u video-snimku.

Postoje izveštaji o tome da građani Ukrajine blokiraju puteve koji vode do elektrane, a na društvenim mrežama je postavljen video na kojem se vidi kako Ukrajinci grade improvizovane blokade na putevima u blizini grada Energodara.

Ukrajina, Rat u Ukrajini, Rusija
foto: AP/Marienko Andrew

- Ruske snage preuzele su kontrolu nad područjem oko ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje - izjavio je šef nuklearne straže UN Rafael Grosi

Grosi je u saopštenju naveo da su ruske diplomate u Beču obavestile Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da je osoblje nastavilo s radom i da nivo radijacije „ostaje normalan“.

Nuklearna elektrana u Zaporožju najveća je evropska elektrana i ima šest od 15 ukrajinskih nuklearnih energetskih reaktora, navodi se u saopštenju.

Misterija Hersona

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je ruska vojska zauzela grad Herson na jugu Ukrajine, prenosi ruska novinska agencija RIA. Iz grada stižu kontradiktorne informacije, gradonačelnik Igor Kolikajev rekao je da se u gradu vode borbe i da se ne predaju.

S druge strane, ni Marijupolj, lučki grad na obali Azovskog mora, i dalje nije zauzet uprkos velikom broju snaga ruske vojske i DNR milicije koja je okružila grad.

- Ne možemo da izbrojimo žrtve, ali verujemo da je stotine mrtvih. Ne možemo da uzmemo tela. Ruska vojska ovde deluje artiljerijom, raketnim sistemima, avionima, taktičkim raketama. Oni pokušavaju da unište grad - rekao je Sergej Orlov, zamenik gradonačelnika Marijupolja.

Vlasti u gradu Donjecku, koji kontrolišu proruske milicije, saopštile su da su tri civila ubijena u ukrajinskom granatiranju.

Ukrajina, Rusija, Ukrajinska kriza
foto: Kurir
Ukrajina, Rusija, Ukrajinska kriza
foto: Kurir
Ukrajina, Rusija, Ukrajinska kriza
foto: Kurir
Štampano izdanje 03.03.2022.
foto: Kurir

A. Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track