EVROPLJANI, SMANJITE GREJANJE I POŠALJITE PORUKU RUSIMA: Šok zahtev Međunarodne agencije za energiju!
Foto: AP Thibault Camus, Shutterstock

bruka

EVROPLJANI, SMANJITE GREJANJE I POŠALJITE PORUKU RUSIMA: Šok zahtev Međunarodne agencije za energiju!

Planeta -

Evropljani bi trebalo da smanje grejanje u svojim domovima kako bi pomogli da se smanji energetska zavisnost regiona od Rusije jer se odnosi sa Moskvom pogoršavaju zbog invazije Ukrajine, saopštila je u četvrtak Međunarodna agencija za energiju (IEA).

E.U. zavisi od prirodnog gasa za 38% svojih potreba za grejanjem, a 35% snabdevanja gorivom dolazi iz Rusijekoje teče kroz ogromnu mrežu cevovoda. Evropski lideri se sada bore da pronađu načine da smanje svoj uvoz ruskog prirodnog gasa, koji je 2021. iznosio 155 milijardi kubnih metara (bcm). Na predstavljanju kome su prisustvovali E.U. predstavnici, IEA - međuvladina organizacija sa sedištem u Parizu osnovana 1970-ih da bi zaštitila energetsku bezbednost zapadnih zemalja - predstavila je plan od 10 tačaka da se ta cifra smanji za jednu trećinu do sledeće zime.

Rizici oslanjanja Evrope na ruski gas su se naglo smanjili od ruske invazije na Ukrajinu: cene energenata su porasle zbog straha da bi isporuke ruskog gasa mogle biti sužene fizičkim oštećenjem energetske infrastrukture u Ukrajini tokom sukoba, ili da bi Rusija mogla čak da smanji isključuje u potpunosti u evropske zemlje. E.U. i U.S. takođe su bile ograničene u svojoj sposobnosti da sankcionišu ruski izvoz energije, što je ključno za vladin budžet, zbog straha da će izazvati nestašice ili neodržive cene gasa za evropske zemlje.

Smanjenje potrošnje energije potrošačima moglo bi da igra značajnu ulogu u brzom smanjenju potražnje. Prema IEA, prosečna temperatura zgrada u EU. trenutno je iznad 22 ° C. „Podešavanje termostata za grejanje zgrada ['] omogućilo bi trenutnu godišnju uštedu energije od oko 10 milijardi kubnih metara za svaki stepen smanjenja, a istovremeno bi smanjilo račune za energiju“, navodi agencija.

Agencija je pozvala vlade da pokrenu kampanje za podizanje svesti javnosti kako bi podstakle potrošače da smanje potrošnju energije, napominjući da je ovakva pojedinačna akcija slična donacijama i pristupu izbeglicama koje su „mnogi građani Evrope” već preduzeli kao odgovor na invaziju Ukrajina.

Francuska trenutno drži E.U. Predsedništvo Saveta i njegova ministarka za tranziciju životne sredine, Barbara Pompili, podržali su poziv građanima da preduzmu „jednostavne akcije“ kako bi ograničili potrošnju energije. „U ovim teškim vremenima, uzaludno je verovati da rat na [našem] kontinentu neće imati uticaja na nas“, rekla je ona na predstavljanju IEA. „A kolektivna odgovornost u načinu na koji koristimo i trošimo našu energiju je daleko najbolji način da smanjimo našu zavisnost od Rusije.

Potrošači bi mogli da „malo smanje grejanje“ u svojoj kući ili da počnu radove na rekonstrukciji izolacije kako bi trajno smanjili svoje potrebe za energijom, rekao je Pompili, dodajući da će za poslednje rešenje biti potrebna E.U. države članice da ulože milijarde evra za plaćanje poboljšanja energetske efikasnosti.

IEA-in plan takođe poziva E.U. i države članice da povećaju svoj uvoz prirodnog gasa iz drugih zemalja proizvođača — koje uključuju SAD, Katar i Azerbejdžan — potencijalno zamenjujući 30 milijardi kubnih metara ruskog uvoza, i da ubrzaju korišćenje obnovljivih izvora energije koje blok namerava da koristi da zameni prirodni gas na dugi rok kako bi smanjio svoje emisije gasova staklene bašte. IEA kaže da bi ubrzanje uvođenja čiste energije moglo smanjiti potražnju za gasom za 6 BCM u narednoj godini.

E.U. planira da sledeće nedelje predstavi sopstvenu strategiju za smanjenje oslanjanja na ruski prirodni gas.

Kurrir.rs/Time.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track