TO JE DRAGAN IZ SRPSKOG FILMA: Moskva se zvanično oglasila zbog serije lažnih vesti FABRIKE TROLOVA RADE DUPLE SMENE (FOTO)
Foto: EPA ALISA YAKUBOVYCH, Kurir televizija

propagandni rat

TO JE DRAGAN IZ SRPSKOG FILMA: Moskva se zvanično oglasila zbog serije lažnih vesti FABRIKE TROLOVA RADE DUPLE SMENE (FOTO)

Planeta -

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije oglasilo se povodom mnogobrojnih objava na društvenim mrežama u kojima se srpski glumci lažno predstavljaju kao heroji ukrajinske vojske, a scene iz srpskih filmova kao dokazi za navodne ratne zločine koje je počinila ruska strana.

Moskva se posebno osvrnula na scenu sa Draganom Bjelogrlićem iz filma "Lepa selo lepo gore" koja je na društvenim mrežama predstavljena kao ratni zločin koji je navodno počinila ruska vojska nakon invazije na Ukrajinu.

Tviter
foto: Printscreen/Twitter

- Podmetačina. Ruski vojnici spaljuju selo. Slika na Tviteru prikazuje vojnika koji pije pivo dok pored gore kuće. Osoba koja je objavila snimak tvrdi da se na njemu nalaze ruski vojnici koji su spalili selo u Ukrajini. Zapravo je reč o srpskom filmu - navodi ministarstvo spoljnih poslova Rusije uz detaljno pojašnjenje koji film i koji su glumci je u pitanju.

Naglašava se da je reč o "rusofobičnom" potezu.

- Rusofobična fabrka lažnih vesti radi duple smene poslednjih dana. Njihove sirove laži preuzimaju mejnstrim mediji i objavljuju se onlajn bez imalo obzira da se proveri njihova autentičnost. Čak i kad se scena ih filma koristi kao navodni dokaz - dodalo je ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Od početka ukrajinsko-ruskog sukoba, podsetimo, društvene mreže su preplavljene objavama u kojima su zloupotrebljeni likovi Radoša Bajića iz serije "Selo gori, a baba se češlja", Dragana Bjelogrlića i Nikole Koje iz filma "Lepa sela, lepo gore", zatim Dragana Okanovića, Kristijana Golubovića...

Od invazije Rusije na Ukrajinu, inače, izražen je propagandni rat sa obe strane.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

15:52

MOVSESIJAN I ŠORMAZ TVRDE DA RUSKA PROPAGANDA RADI NONSTOP U SRBIJI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track