NEMCI ANALIZIRALI GUBITKE ZARAĆENIH STRANA U UKRAJINI: Evo koliko ima istine u podacima Moskve i Kijeva o vojnim žrtvama
Ilustracija, Foto: Profimedia

jasno

NEMCI ANALIZIRALI GUBITKE ZARAĆENIH STRANA U UKRAJINI: Evo koliko ima istine u podacima Moskve i Kijeva o vojnim žrtvama

Planeta -

„Ukrajinska vlada pripisuje strašne gubitke napadačima u ratu protiv Rusije – Kremlj ćuti i izveštava o sopstvenim uspesima. Koliko se zna o žrtvama na obe strane?“ Pitala se nemačka javna televizija ARD i odlučila da analizira dostupne podatke.

Prema informacijama samo ukrajinske vlade, ruska vojska će biti potpuno zbrisana. Od prvog do 13. dana rata poginulo je više od 12.000 ruskih vojnika, uništeno je 317 tenkova i 1.070 oklopnih vozila, kao i 120 artiljerijskih sistema i 56 višecevnih raketnih sistema, saopštilo je u sredu ujutru ukrajinsko Ministarstvo odbrane.

Prema ukrajinskim informacijama, među poginulima je sve veći broj visokopozicioniranih vojnih lica: ukrajinski mediji su 1. marta izvestili o pogibiji ruskog general-majora Andreja Suhoveckog od snajperista u blizini Mariupolja dan ranije.

Na ruskoj društvenoj mreži vk.com, koju nadziru državni organi, njegov bivši saborac Sergej Čipiljev napisao je da je general Suhovecki preminuo, ali je kasnije izbrisao svoj nalog kada su ruski mediji preuzeli informaciju. Ali Putin je kasnije potvrdio svoju smrt u govoru.

Ukrajinski mediji javili su 8. marta da je ruski general-major Vitalij Gerasimov, načelnik štaba i zamenik komandanta 41. armije, poginuo dan ranije u bici za Harkov.

Istraživački tim Bellingcat-a rekao je, pozivajući se na ruski izvor, da je Gerasimova smrt potvrđena. Prema Bellingcat-u, ruski sistem šifrovanja komunikacija je takođe u kvaru – poruke ruske tajne službe FSB presretnute su tokom razgovora o Gerasimovoj smrti.

Rat u Ukrajini, Ukrajina, Ruska Vojska
foto: Profimedia

Rusija uglavnom ćuti o svojim žrtvama otkako je 24. februara počela agresija na Ukrajinu, podseća ARD.

Tek četvrtog dana rata portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov je priznao da ima 'mrtvih i ranjenih', ne navodeći cifre. 206 artiljerijskih sistema. Od tada nije bilo novih brojeva sa ruske strane. “, rekao je ARD.

Međutim, analitičari i novinari pretpostavljaju da su gubici Rusije mnogo veći: prema američkim informacijama, u Ukrajini je do sada stradalo oko 4.500 ruskih vojnika.

Mediji su takođe preneli, pozivajući se na rođake, da su vlasti ponekad prikrivale, a ponekad negirale smrt ruskih vojnika.

Hamburški ekspert: Istina o broju poginulih je verovatno negde na sredini „Sada se ništa ne može detaljno proveriti, ali istina je verovatno negde na sredini. Sigurno je da je Rusija pretrpela daleko više žrtava nego što se očekivalo“, rekao je Aleksandar Graef iz Instituta za istraživanje mira i bezbednosnu politiku u Hamburgu (IFSH). ARD), koji proučava rusku spoljnu i vojnu politiku.

Nije neuobičajeno u ratovima i sukobima da se o gubicima saopštavaju samo kolebljivo i da se mali broj iznosi javnosti, dok su gubici neprijatelja posebno izraženi.

„Radi se o podizanju morala sopstvenih trupa proglašavanjem niskih gubitaka, a javnost želi da za njihovu stranu nacrta što pozitivniju sliku o toku rata“, ističe Graef.

Informacije o toku rata, granatiranju i žrtvama koje su dala zvanična tela ruskih i ukrajinskih sukobljenih strana ne može direktno da proveri nezavisno telo u trenutnoj situaciji, ističe ARD.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track