SVET ČEKA NESTAŠICA! SKAČU CENE OSNOVNIH ŽIVOTNIH NAMIRINICA: Prehrambena kriza na vrhuncu, zemlje ograničavaju izvoz!
Foto: Shutterstock

DRAMA

SVET ČEKA NESTAŠICA! SKAČU CENE OSNOVNIH ŽIVOTNIH NAMIRINICA: Prehrambena kriza na vrhuncu, zemlje ograničavaju izvoz!

Planeta -

Zbog rata u Ukrajini ugrožena globalna proizvodnja žitarica, snabdevanje jestivim uljima i izvoz đubriva.

Svetske cene hrane porasle su na rekordno visok nivo u februaru, skočivši za 20,7 odsto na godišnjem nivou, prema podacima Agencije za hranu UN-a, i nastavljaju da rastu.

Globalna prehrambena kriza izazvana ruskom invazijom na Ukrajinu eskalirala je u sredu pošto je Indonezija pooštrila ograničenja na izvoz palminog ulja, pridruživši se listi ključnih zemalja koje žele da zadrže osnovnu hranu unutar svojih granica.

Sukob u Ukrajini ugrožava globalnu proizvodnju žitarica, snabdevanje jestivim uljima i izvoz đubriva, izazivajući nagli rast cena osnovnih namirnica, a isto se dešava i na energetskim tržištima. Cene palminog ulja ove godine su porasle za više od 50 odsto.

Indonežanski ministar trgovine Muhamed Lufti rekao je da ograničenje izvoza ima za cilj da osigura da cene jestivog ulja u zemlji ostanu pristupačne za potrošače.

Rusija i Ukrajina su takođe značajni izvoznici jestivih ulja i proizvode 30 odsto svetske proizvodnje pšenice. Ukrajina je u sredu saopštila da je do kraja godine zabranila izvoz širokog spektra poljoprivrednih proizvoda, uključujući ječam, šećer i meso.

Sukob je poremetio snabdevanje robom iz regiona Crnog mora i ugrožava žetvu jer su cene đubriva porasle zbog rasta cena gasa. Ministarstvo industrije Rusije preporučilo je u petak privremenu obustavu izvoza đubriva.

Osim toga, stanje prinosa pšenice u Kini, najvećem svetskom proizvođaču, moglo bi da bude "najgore u istoriji“, rekao je kineski ministar poljoprivrede. Delove američkih velikih ravnica pogodila je suša.

Srbija je u sredu saopštila da zabranjuje izvoz pšenice, kukuruza, brašna i jestivog ulja, a Mađarska je ove nedelje zabranila izvoz svih žitarica. Bugarska je takođe najavila da će povećati rezerve žitarica i da bi mogla da ograniči izvoz dok ne obezbedi planirane zalihe.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja